Problemi i politički sukobi

SDA od Kiseljaka hoće napraviti ‘slučaj’ pričom o majorizaciji Bošnjaka

07.01.2017.
u 09:00

Iako se činilo kako će konačno biti stavljena točka na konstituiranje Općinskog vijeća Kiseljak u čijem radu odbija sudjelovati sedam vijećnika SDA, ni na trećoj po redu sjednici novog saziva Vijeća to se nije dogodilo.

Pozadina i politika

Podsjetimo, vijećnici SDA odbili su prihvatiti odgovornost za na izborima osvojene mandate i položiti prisege za vijećnike jer većina, koju čine vijećnici stranaka Koalicije HNS-a, potom Hrvatske koalicije HDZ-a 1990. i HSP-a BiH, kao i vijećnici SDP-a i DF-a, nije prihvatila njihov zahtjev za profesionaliziranje statusa predsjedatelja Općinskog vijeća. Razlog je to zbog kojeg predsjedatelj OV-a, koji mora biti iz reda Bošnjačkog naroda, još nije izabran te sjednice saziva njegov zamjenik Zvonko Udovičić. Uoči sjednice koja je održana u četvrtak u Vijećnicu stižu i vijećnici SDA. Traže sastanak Kolegija, otkazivanje sazvane sjednice te nastavak konstituirajuće koja je započela 29. studenoga 2016. Preostalim vijećnicima podijelili su opsežne materijale u kojima nadugo i naširoko pišu o navodnoj majorizaciji Bošnjaka u Kiseljaku, počevši od ratnih događanja pa do nepravomoćne presude čelnicima Herceg Bosne koju nazivaju “takozvanom”. Izostanak potpore profesionaliziranju statusa predsjedatelja OV-a SDA u Kiseljaku je ocijenio nastavkom rata protiv Bošnjaka u toj općini, ali drugim sredstvima, ovoga puta kršenjem propisa i pravila o radu OV-a, potom Ustava SBŽ-a, kao i FBiH. Činjenicu da su u proteklom sazivu i sami podigli ruke protiv profesionaliziranja statusa predsjedatelja OV-a ni ovog puta nisu spomenuli, ali su zato jasno dali do znanja kako postoji mogućnost da se kriza iz Kiseljaka prenese i na druge općine SBŽ-a. Iz njihova opširnog priopćenja koje su pročitali u Vijećnici jasan je pokušaj da se od Kiseljaka napravi “slučaj” koji korijene vuče još iz rata. Da Kiseljak, za razliku od sjedišta SBŽ-a Travnika u kojemu su Hrvati povratak na svoje platili s osam života hrvatskih povratnika i policajaca, te drugih općina poput Bugojna u kojemu je povratak Hrvata opstruiran na bezbroj načina, nije nikakav slučaj, potvrđuje gotovo završen proces povratka koji se odvijao bez ijednog ozbiljnijeg izgreda. Priznanje općinskim vlastima na urađenom u procesu povratka svih na svoje tijekom svog je posjeta Kiseljaku odala i državna ministrica Semiha Borovac i mnogi drugi. Da vijećnici SDA i dalje u svemu što se u Kiseljaku događa vide problem, pokazali su napuštajući ponovno Vijećnicu nakon što većina nije udovoljila njihovu ultimativnom zahtjevu.

Potpora novorođenčadi

Nakon što su vijećnici SDA opet odbili sudjelovati u radu OV-a Kiseljak, preostalih 16 vijećnika, među kojima i bošnjački vijećnici iz SDP-a i DF-a, održali su redovitu sjednicu na čijem dnevnom redu je, uz ostalo, bio i proračun općine Kiseljak za 2017. “težak” 7,6 mil. KM koji je usvojen jednoglasno. Mladen Mišurić Ramljak, načelnik Kiseljaka, ocijenio ga je razvojnim, a ujedno i socijalnim jer sa 760.000 KM socijalnih davanja ima izraženu komponentu brige za najranjivije kategorije. Proračunom je predviđena i potpora opremanju svakog novorođenog djeteta iznosom od 300 KM, stipendiranje studenata, ali potpora razvoju sporta i izgradnji sportsko-rekreacijskih sadržaja. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?