Visoki predstavnik u BiH

Schmidt: Izborni zakon BiH treba hitnu reformu, a implementacija presuda treba biti prvi zadatak nove vlasti

Christian Schmidt
Fena
05.10.2022.
u 15:06

- Zemlja koja želi ići u Europsku uniju i treba u EU, ako slušamo želje građana, mora imati osnove za to. Zato sam stvorio uvjete da se u kratkom razdoblju nakon izbora donesu odluke o implementaciji izbornih rezultata - kazao je Schmidt.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu da Izborni zakon BiH treba hitnu reformu, a implementacija svih presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda treba biti prvi zadatak novoizabranih dužnosnika.

Obrazlažući razloge nametnutih izmjena Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH u noći izbora, Schmidt je ponovio da je to učinjeno kako bi se osiguralo da se više nikada ne dogodi situacija da izborni rezultati ne budu implementirani, a vlast ne bude imenovana.

Podsjetio je da one koje su birači izabrali prije četiri godine nikada nisu došli na vlast, nije izabrana nova Federalna vlada niti su imenovani predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH. Sve odluke su od prije osam godina i rezultati izbora iz 2014. godine.

- Cilj je da nam se ovog puta to neće dogoditi jer zemlja koja želi ići u Europsku uniju i treba u EU, ako slušamo želje građana, mora imati osnove za to. Zato sam stvorio uvjete da se u kratkom razdoblju nakon izbora donesu odluke o implementaciji izbornih rezultata - kazao je Schmidt.

Iznenađujuće je za njega da su se neki začudili jer je prethodno obavljao razgovore s predstavnicima stranaka koji su izrazili razumijevanje za odluke na čemu im je zahvalio budući da su vođeni mirni i trezveni razgovori tijekom izbornog dana.

- Ako me pitate koje su to stranke, to su Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i svi ostale stranke, ali i građanke stranke koje su mi važne i koje su veliki element demokratskog društva u BiH - dodao je Schmidt.

On je naglasio i to da je nenormalno da Ustavni sud FBiH tri godine nema dovoljan broj sudaca za odlučivanje, zbog čega je dao rok do petka, 7. oktobra, da aktuleni predsjednik i dva potpredsjednika naprave prijedlog za imenovanje sudaca.

Na ovim izborima, istaknuo je, nisu eliminirane sve izborne prevare, ali je u razgovoru s promatračima saznao da je BiH na pravom putu ka tome jer je bilo manje prekršaja nego na prošlim izborima i to je, kaže, zahvaljujući uvođenjem paketa integriteta izbornog procesa, ali smatra da je potrebno do narednih izbora uvesti elektronsko glasovanje.

Komentara 1

WI
windows007
18:18 05.10.2022.

Kada je u pitanju funkcionanost FBiH, imamo situaciju da Ustavni sud ima manje sudija. Od ovog momenta bit ću neljubazan, dao sam rok do petka predsjedništvu FBiH da dostave prijedloge. Izborni zakon BiH treba reformu, ona je potrebna. Kada jee riječ o presudama Sejdić - Finci, Zornić... to se mora primijeniti, ne smije se odlagati, to je moja intencija - istakao je njemački diplomata. Podvukao je da u BiH imaju dva pristupa, onaj Dejtonski sa tri naroda, dva entiteta i jednom državom, i drugi da svi građani imaju puna i ista prava. - Dejton 2 neće se desiti u američkoj bazi, već ovdje. Želio sam da uzmem u obzir sudske presude i uvedem novu perspektivu. Za mene je slučaj Ljubić pravno okončan. Možda BiH dobije status kandidata do kraja godine - najavio je on.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?