Zastupnički dom FBiH

SBB "oborio" hitnu proceduru Zakona o MIO

Foto: Fena
1/2
21.11.2017.
u 15:44

Zastupnici SBB-a su zatražili ostavku premijera Federacije BiH Fadila Novalića, negirajući bilo kakvu odgovornost SBB-a u vezi s Prijedlogom zakona o MIO-u

Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH danas neće razmatrati Prijedloga zakona o MIO-u po hitnoj proceduri. Odlučujući su bili glasovi zastupnika iz reda SBB-a koji su "oborili" hitnu proceduru zakona koji je uputio njihov ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

Parlamentraci iz Saveza za bolju budućnost (SBB) danas su zatražili ostavku premijera Federacije BiH Fadila Novalića, negirajući bilo kakvu odgovornost SBB-a u vezi s Prijedlogom zakona o MIO-u, piše Klix.ba. 

Oni su istaknuli da je stav Kluba SBB-a da predloženi zakon ne treba razmatrati po hitnom postupku, već da ide u redovitu proceduru. Naime, u redovitoj proceduri federalni parlamentarci imaju pravo djelovati amandmanski. 

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić obratili su se javnosti nakon što je glasovima zastupnika iz reda SBB-a "oborena" hitna procedura Zakona o MIO-u.

Novalić je rekao da je problem koji se odnosi na Zakon o MIO-u najvažniji društveni problem. Kao srž problema naveo je ogroman deficit i veliki broj zakona po kojima su ljudi dobivali mirovine. 

Kao posljedicu naveo je da je 410.000 umirovljenika dobilo mirovine po različitim zakonima što je u konačnici dovela do nepravednog sustava. Premijer FBiH otkrio je i da postoje određeni umirovljenici koji imaju veće mirovine od plaća, a kao primjer naveo je 1.330 KM plaće i 1.800 KM mirovine. 

Novalić je kazao da oni koji su povlašteni sve su "povlašetniji", a da su oni koji se nalaze "dole" sve siromašniji. Kako kaže, Vlada FBiH pokušala je zamijeniti "šumu zakona" s pravednim ekonomskim zakonom.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?