U Banjoj Luci pretres i privođenje Siniše Rakite, koji je ranije premješten

Savjetnik bivšeg šefa OSA-e odavao tajne kriminalcima

02.12.2023.
u 10:55

"Ovo je tek početak", prokomentirao je jedan od upućenih u istrage i procesuiranje osoba koje su bile povezane s kriminalnim skupinama, a koje su razotkrivene dešifriranjem aplikacije Sky, koja je godinama skupila tisuće kompromitirajućih podataka i o ljudima iz vlasti koji su javno radili jedno, a potajno sudjelovali u najtežim kaznenim djelima, piše Večernji list BiH. Tako je "pao" i pripadnik Obavještajno-sigurnosne agencije Siniša Rakita koji je svojedobno bio na iznimno visokoj poziciji unutar ove sigurnosne agencije. Naime, njega je privela policija u Banjoj Luci po nalogu državnog Suda. On je ranije bio savjetnik nekadašnjeg ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića, kojeg je sadašnja vlast smijenila s te pozicije, dok ga je pak američka administracija stavila na "crnu listu" sankcioniranih dužnosnika zbog zloupotrebe Obavještajno-sigurnosne agencije.

Odavanje tajne

Glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Jelena Miovčić potvrdila je kako su istražitelji te službe pretražili područno sjedište OSA-e u Banjoj Luci u sklopu istrage koju provodi Tužiteljstvo BiH na zahtjev MUP-a Sarajevske županije. Nije objasnila o kakvim se kaznenim djelima točno radi, a meta istrage Siniša Rakita bio je savjetnik nekadašnjeg ravnatelja Mehmedagića. Akcija je povezana s istragama pokrenutim nakon dešifriranja zaštićene aplikacije Sky kojom su se u BiH koristile stotine osoba povezane s kriminalom. Rakita je nakon saslušanja pušten, a navodno je osumnjičen za odavanje službene tajne. Nakon Mehmedagićeve smjene iz središnjice OSA-e u Sarajevu Rakita je premješten na rad u Banju Luku. Iz Tužiteljstva Bosne i Hercegovine jučer su konačno potvrdili kako su pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) proveli "određene aktivnosti u prostorijama Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH u Banjoj Luci zbog skupljanja dokaza u predmetu za kazneno djelo odavanja tajnih podataka. Prema upućenima u ovu istragu, Rakitino je ime otkriveno u prepiskama jednoga narkoklana koji su prije nekoliko godina također raskrinkale vlasti u BiH uz potporu međunarodnih partnera, Europola i američkih policijskih aencija. Prema tvrdnjama upućenih u ove predmete, slučaj "Rakita" tek je vrh ledenoga brijega u ono što su bili umiješani visoki dužnosnici Obavještajno-sigurnosne agencije. Veze kriminalnih klanova bile su snažno isprepletene i s nekoliko vodećih ljudi u pravosudnim institucijama, ali i policijskim strukturama. Upravo su oni bili među prvim metama vlasti u BiH i međunarodnih partnera kako više povjerljive informacije ne bi curile prema kriminalnim skupinama. Da je to bio modus operandi i nekadašnjeg ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića Osmice, potvrđuju i nalazi američkih službi - od tajnih do javnih koje su odlučile staviti ga na popis osoba koje su pod sankcijama. I to od veljače ove godine.

Osmica na "crnoj listi"

Označen je odgovornim za zloupotrebu položaja, odnosno protuzakonito prisluškivanje političkih protivnika Stranke demokratske akcije (SDA), s čijim je predsjednikom Bakirom Izetbegovićem čvrsto povezan. Budući da je poznato kako je u BiH 2200 osoba imalo instaliranu aplikaciju Sky, za koju se vjerovalo kako ju je nemoguće raskrinkati, tek se može pretpostaviti koliko je još povezanih osoba bilo u lancu s obzirom na to da nisu bili u vrhu "operacija" koje su oni provodili. U tužiteljskim i političkim krugovima upravo smatraju kako će dešifriranje aplikacije Sky urediti brojne unutarnje odnose u Bosni i Hercegovini.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije