Psihologinja

Savjeti roditeljima čija djeca ne idu u školu

Djeca u skoli
VL FOTO
13.03.2020.
u 10:55

Dijana Đurić iz Društva psihologa Republike Srpske govorila je za N1 o odgovornom i ne odgovornom ponašanju građana, te je dala savjete roditeljima čija djeca ne idu u školu zbog koronavirusa.

- Društvo psihologa je pozvano od Kriznog stožera da se bavi psihološkim aspektima koji su važni u kriznim situacijama. Ovo što se događa - potrebe stanovništa se mijenjaju s promjenama situacija. Ima narodna izreka: "Pametan uči na tuđem iskustvu ili greškama". Zaista je važno preventivno djelovati da nam se ne ponovi sitacija u Italiji. Među ljudima postoji određena doza tjeskobe i straha i naš je zadatak uspostaviti balans između normalne zabrinutosti i panike, rekla je Đurić. 

- Preporučila bih građanima da prije nego što djeluju dobro razmisle što je zapravo korisno. Krizni stožer daje precizne informacija u prevenciji protiv koronavirusa. Svjedoci smo masovne kupovine kao da se sprema nuklearna katastrofa. U Italiji koja je pogođena virusom i dalje rade trgovine. Imamo vodu, imamo struju, imamo internet. Znači, može se živjeti u nekim granicama normalnog života. Ono što je važno u našem radu je borba protiv stigmatizacije osoba koje dolaze s područja u kojima je zabilježena zaraza. Također, imamo i neodgovorne pojedince koji ne žele biti u izolaciji i njihovo ponašanje izaziva ljutnju drugih, ali i dovode do ugrožavanja, istaknula je psihologija. 

Komentirajući kako građani u BiH ne shvaćaju ozbiljno situaciju, kaže kako neki pokazuju pretjeranu zabinutost, a drugi se ponašaju ležerno. 

- Mi smo svi hrabri do jednom, a prvi put kada se zakašljamo pitat ćemo je li to koronavirus, naglasila je. 

- Kada su djeca u pitanju, način na koji ćemo im objasniti ovisi od njihovog uzrasta. Tinejžderi mogu shvatiti situaciju kao i odrasli, a što od njih očekivati kada se mnogi odrasli ne ponašaju kao zrele osobe? Tinejdžeri su u dobi kada se ne poštuju autoriteti. Kada su manja djeca u pitanju potrebo je objasniti situaciju da budu oprezni koliko mogu, a mi moramo kontrolirati njihovo ponašanje. Vrlo je važno da ne razvijaju fobije zbog ove situacije. Znači, objasniti im jezikom koji je njima razumljiv da češće peru ruke, da ne idu u školu "da ne bi dobili gripu i kijavicu" i da malo moraju biti kod kuće, piojasnila je Đurić za N1.  

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije