Salkić:

Sastanak će biti u Srebrenici, nakon što nam je zabranjen u Banjoj Luci

Salkić
FENA
07.09.2016.
u 16:15

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić potvrdio je da će, nakon što mu je zabranjeno da u Narodnoj skupštini RS-a u Banjoj Luci, 9. rujna održi sastanak s izabranim predstvanicima Bošnjaka u RS-u o najavljenom referendumu u RS-u, taj sastanak biti održan u Srebrenici.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare ponovio je da generalni tajnik Narodne skupštine RS-a Marko Aćić (DNS) nije odobrio korištenje sale entitetskog parlamenta i to bez ikakvog obrazloženja.

- Ovo je nastavak diskriminacije Bošnjaka koja se provodi u širem smislu u ovom entitetu – rekao je Salkić i pozvao na promjenu stanja da bi svi konstitutivni narodi i svi građani, kao i njihovi izabrani predstavnici vlasti, mogli da ostvare jednaka prava u RS-u.

Smatra i da je opstrukcija u ovom slučaju "kap koja je prelila čašu i ostavit će posljedice".

- Nije moguće da imamo institucije samo za one koji isto misle i pripadaju istom narodu, a svi drugi građani, koji ne misle tako, a žive na ovom prostoru i plaćaju poreze i sve druge obaveze, nemaju ista prava, iako bi morali da imaju – rekao je Salkić.

Najavio je da ovakvi postupci bošnjačke predstvanike vlasti neće obeshrabiti te da oni koji su pokušali da sabotiraju ovaj sastanak, neće u tome uspjeti, jer će biti održan u Srebrenici 9. rujna.

Na tom sastanku će biti zauzet stav Bošnjaka o tome koje će korake poduzimati, jer je to neophodno, imajući u vidu da aktualna vlast RS-a "ne odustaje od najavljenog antidaytonskog djelovanja - provođenja referenduma u RS-u o danu tog entiteta".

Podsjetio je da je njegov i ured drugog potpredsjednika na početku mandata iseljen iz Palate RS-a, gdje je sjedište predsjednika RS-a.

- Mislim da je za sve kriv Ustav ovog entiteta koji ne omogućava izabranim predstavnicima konstitutivnih naroda da ostvare svoja prava kao i samim građanima. Potpredsjednici ovog entiteta ne mogu učiniti gotovo ništa, kao ni potpredsjednici u Narodnoj skupštini, dok delegati u Vijeću naroda RS-a mogu pokrenuti samo pitanje povrede vitalnog nacionalnog interesa, ali ne i da utiču na rješavanje problema građana koji su ih birali, imajući u vidu kako funkcionira Ustavni sud RS – rekao je Salkić.

On je prije nekoliko dana u redovnoj proceduri, putem Sekretarijata Palate RS-a, zatražio na korištenje malu salu u Narodnoj skupštini RS-a kako bi održao sastanak s izabranim i imenovanim predstavnicima Bošnjaka na nivou entiteta, ali mu nije dozvoljeno korištenje tog prostora i sada je odlučeno da sastanak bude održan u Srebrenci.

Razgovorima bi trebali da prisustvuju zastupnici Narodne skupštine, delegati u Vijeću naroda RS-a, načelnici i njihovi zamjenici, potpredsjednici skupština i odbornici lokalnih skupština te određeni broj istaknutih intelektualaca i predstavnici nevladinih organizacija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?