izaslanik Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana

Sarrazin: Napadi na državne institucije i na Visokog predstavnika neće BiH odvesti u EU

Manuel Sarrazin
Wikimedia
07.09.2023.
u 17:24

U razgovoru za Radioteleviziju Bosne i Herecegovine posebni izaslanik vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin, govorio je o sastancima sa dužnosnicima u našoj zemlji.

Sarrazin je kazao kako je u Sarajevu vodio odlične razgovore za Visokim predstavnikom Christianom Schmidtom kao i s i političkim dužnosnicima, kao i u Banja Luci.

"Sad sam upravo, ovdje u Banja Luci, razgovarao s predsjednikom Republike Spske Miloradom Dodikom. Govorili smo o nastavku procesa regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Od ključnog značaja za to su ratifikacija trećeg sporazuma o mobilnosti do koje još uvijek nije došlo, kao i pridruživanje Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj sigurnosti.", rekao je.

Pojasnio je i Dodiku razloge za sukcesivno i ugovorno okončanje četiri velika projekta u Republici Srpskoj koje financira Njemačka.

"Pri tome smo se vodili sa dva različita aspekta. Kao prvo, što se tiče političke krize koju su izazvali dužnosnici u Republici Srpskoj, vlada Savezne Republike Njemacke, nažalost, nije imala političkog prostora. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine, na medije i na civilno društvo kao i na Visokog predstavnika Christiana Schmidta imaju posljedice. Zato smo donijeli odluku da okončamo četiri važna infrastrukturna projekta ukupne vrijednosti od 105 milijuna eura (preko 205 milijuna konvertibilnih maraka), među kojima je, između ostalih, i prečisćavanje otpadnih voda u Gradišci.

Njemačka ostaje čvrsto uz sve ljude u Bosni i Hercegovini, kazao je za BHRT Sarrzin.

"S obzirom na trenutnu političku krizu posebno nam je stalo do ljudi u Republici Srpskoj. Zato će Njemačka u punom obimu i bez ograničenja, nastaviti implementaciju svih drugih projekata, kao što su suradnja sa civilnim društvom, projekti iz oblasti socijalnog zbrinjavanja ili humanitarna pomoć, ako za to bude potrebe.", naglasio je.

Ključ za nastavak suradnje i u drugim oblastima je u rukama gospodina Dodika, istaknuo je on.

"To sam mu danas jos jednom poručio. Ja i cijela vlada Savezne Republike Njemačke želimo da Bosna i Hercegovina postane članica Europske unije. Međutim, za to je potrebna drugačija politika. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine kao i na Visokog predstavnika i sužavanje slobode medija i civilnog društva su neprivatljivi i ovu zemlju neće voditi u EU. Mi odlučno podržavamo visokog predstavnika Christiana Schmidta. To sam gospodinu Dodiku ponovno jasno dao do znanja."

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?