Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

SARMA IZ PEĆNICE: Ovo još niste vidjeli, a prejednostavno je

19. siječnja 2021. u 08:50 0 komentara 1437 prikaza
Foto: Sašina kuhinja

Malo tko ne voli sarmu, omiljeno zimsko jelo. Sašina kuhinja donosi novi zanimljivi recept pomoću kojeg ćete vrlo jednostavno pripremiti sarmu na sasvim novi način. Riječ je o sarmi iz pećnice. U nastavku su detalje upute kako napraviti ovo zaninmljivo jelo.

“Ova sarma se ne treba baš ništa paziti, sve odradi pećnica”, piše Saša, ali napominje kako suho meso treba jednom okrenuti odozgora.

Sastojci: 

  •  80g riže
  •  500g mljevenog mesa (junetina Ili kombinacija junetina + svinjetina)
  •  15g soli (Ili 10g Soli + 5g mješavine začina)
  •  papar
  •  5g slatke paprike
  •  sjeckani listići peršina
  •  100g luka
  •  2 češnja češnjaka
  •  3 velike (jušne žlice ulja)
  •  jaje
  •  po želji 1kg dimljene suhe kosti (Ili 200g slanine)
  •  glavica kiselog kupusa (1kg)
  •  700g krumpira 
  •  po želji prstohvat kima
  •  2 lista lovora
  •  3 jušne žlice pasirane rajčice
  •  5g slatke mljevene paprike
  •  1,5 litra mlake vode

Pripremanje: 

1. Rižu isprati pod mlazom hladne vode pa u dvostruko više vode potopljenu držati do upotrebe (oko pola sata) – točne količine su napisane, osim u videu i u popisu sastojaka 

2. U međuvremenu pripremiti nadjev za sarmu. U posudu dodati mljeveno (faširano) meso, sol i mješavinu začina, papar, slatku mljevenu papriku, dosta sjeckanih listića svježeg peršina, luk, češnjak, ulje i jaje

3. Rižu koja je stajala potopljena u vodi, sada procijediti pa dodati u mješavinu

4. Dobro promiješati pa poklopljeno spremiti u hladnjak do upotrebe (oko 20 minuta)

5. Ako ćete stavljati suho meso, onda ga je dobro kratko prokuhati, svega minutu dvije u kipućoj vodi. Na taj način će se površinska žestina mesa otopiti u vodi. Suho meso koje sam koristio su dimljene kosti, vrlo je pristupačno a dobro je i za grah recimo

6. Meso izvaditi iz vode i ostaviti sa strane do upotrebe

7. Odvojiti oko 12 listova od kiselog kupusa a ostatak sitno nasjeckati

8. Izvaditi nadjev za sarmu, ponovo promiješati pa odvajati punu južnu žlicu za svaku sarmu i zamotati kako je prikazano u videu

9. Sada pripremiti posudu (tepsiju, pekač ili lonac za pećnicu) Možete koristiti i alu-foliju umjesto poklopca

10. SAVJET: Ako ćete koristiti neku manju tepsiju i aluminijsku foliju (kao za burek recimo) u tom slučaju nemojte stavljati suho meso (kosti) već radije malo slanine (oko 200g). Na taj način će vam stati sve pod foliju. Također i tada opkuhajte kratko slaninu pa tek onda narezati

11. Poslagati sarmu kao kazaljke na satu a između u slobodan prostor rasporediti oguljene i narezane krumpire na kocke srednje veličine (kao za gulaš recimo)

12. Preko krumpira rasporediti sitno nasjeckani kupus. SAVJET: Probajte kupus, ako je jako kiselo, isperite ga vrlo kratko u malo vode (da ne izgubi previše kiselost)

13. Sada dodati malo kima, listove lovora pa rasporediti prethodno opkuhano meso

14. U posebnom loncu ili posudi pomiješati, pasiranu rajčicu, slatku mljevenu papriku i mlaku vodu pa izliti preko suhog mesa

15. Zaklopiti (ili zatvoriti folijom) pa staviti prvo peći na 200 C (bez ventilatora) narednih 75 minuta

16. Nakon proteka vremena okrenuti suho meso, ponovo zaklopiti i nastaviti peći narednih 45 minuta

17. SAVJET: Ako ste stavili recimo slaninu, u tom slučaju ne morate otvarati 2 sata uopće ili možete pogledati jednom, ako želite

18. I sarma iz pećnice je gotova i spremna za posluživanje

Inače kod standardne pripreme na kraju se radi zaprška, međutim kod ovog recepta je krumpir pustio škrob i zgusnuo jelo dovoljno.  Prije pripreme, obavezno pogledajte dinamičan, ali detaljan video recept kako ne biste nešto propustili u postupku

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.