AKCIJA KRUNA

Šarićevom klanu prodavali dokumenta BiH za 3.000 eura

sl
21.06.2016.
u 13:19

Tijekom istrage u međunarodnoj akciji „Kruna“ utvrđeno je da su dokumenta BiH dobili i članovi kriminalne grupe Darka Šarića u Sloveniji i Hrvatskoj, rekao je danas Radomir Domuzin, načelnik uprave krimpolicije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske (MUPRS).

Cijena dokumenata bila je 3.000 eura, dodao je Domuzin.

Direktor policije RS-a Gojko Vasić je na današnjoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci potvrdio da se nastavlja ova međunarodna akcije kodnog naziva „Kruna“, usmjerena protiv većeg broja osoba zbog izvršenja više kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta.

Radi se o realizaciji istrage koju već nekoliko mjeseci provodi Jedinica za organizirani kriminalitet Uprave kriminalističke policije MUPRS-a u koordinaciji s Tužiteljstvom BiH, a kojom je ustanovljeno da su osobe iz BiH omugućile većem broju kriminogenih pojedinaca s područja Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske i drugih zemalja da pribave originalne biometrijske putovnice i osobne iskaznice BiH uz pomoć ukradenih indetiteta  osoba koje su se odselile s područja Bosne i Hercegovine u zemlje trećeg svijeta (Australija,Kanada i dr.).

Vasić kaže da policija ima saznanja da je desetak osoba na ovaj način pridobilo „validna“ dokumenata BiH.

– Na osnovu podataka koje dosad imamo, treba provjeriti je li bilo takvih slučajeva i u drugim policijskim stanicama, s obizom na to da je tijekom istrage utvrđeno da je u ovome sudjelovao i matični ured u Sanskom Mostu i lokacije za izdavanje osobnih dokumenata u Gradišci i Srpcu – dodao je Vasić.

Najavio je da će sljedeća aktivnost biti da se ponište sva dokumenata koja su izdana na spomenuti način te proglase krivotvorinama.

Treba očekivati, dodao je, da su neke osobe čak mijenjale i nacionalnost da bi pribavile ovakva dokumenata, ali da najčešće ovako pribavljanje dokumenata koriste osobe koje bježe od pravde.

Osnovni problem u ovom slučaju jeste to što je dokument izdan od ovlaštene institucije i na originalnoj putovničkoj knjižici ili osobnoj iskaznici, dok je izdan lažni identitet na osnovu imena osobe koja ne živi u BiH ili je umrla.

Tijekom jučerašnje akcije policijski službenici Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske lišili su slobode osam osoba na području BiH, dok su tri osobe uhićene u Hrvatskoj, a dvije u Sloveniji.

Radi pronalaska osoba koje su predmet istrage i predmeta koji  se dovode u vezu s kaznenim djelima koja im se stavljaju na teret, u Republici Srpskoj su izvršeni pretresi na osam lokacija (Banja Luka četiti, Gradiška dvije i Srbac dvije), Federaciji BiH na jednoj (Sanski Most), u Hrvatskoj na tri lokacije, a u Sloveniji na dvije lokacije.

Prilikom pretresa pronađeno je i izuzeto oružje, veći broj krivotvorenih dokumenata, mobilni telefoni, sim kartice za mobilne telefone, računarska i fotooprema i drugo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?