od 1. rujna

Sarajevska županija: Učenici od 1. do 4. razreda ići će u školu, ostali će imati online nastavu

18.08.2020.
u 17:09

Ministarstvo za obrazovanje Sarajevske županije isplaniralo je modele prema kojima će se u prva dva tjedna održavati nastava u osnovnim i srednjim školama u Sarajevskoj županiji. Školska 2020./2021. godina počinje 1. rujna.

Prijem prvašića u osnovne škole će biti održan 1. rujna po odjelima u dvorama za tjelesni odgoj ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvašića koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera, potvrdio je Feni ministar za obrazovanje SŽ Anis Krivić.

Preporučuje se školama da prijem prvašića organiziraju tako da svaki odjel ima poseban termin prijema. U ovisnosti od prostornih kapaciteta škole, škole mogu ograničiti broj osoba koje dolaze u pratnji prvašića.

Za učenike razredne nastave, osim učenika prvih razreda, redovita nastava u školi počinje 2. rujna, istaknuo je ministar Krivić.

Nastava za učenike razredne nastave će se izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika uz trajanje sata od 30 minuta, s odmorima od pet minuta i bez velikog odmora. Nastava će se održavati prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.

U odjelima u kojima nije moguće ispoštovati maksimalno dozvoljeni broj učenika, Škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online nastave i redovite nastave.

Učenici s kroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe s kroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obvezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnici razredne nastave, odnosno predmetni nastavnici, učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi će neposredno nakon završetka iste dostaviti materijale elektronskim putem.

Učenici s poteškoćama nisu u obvezi pohađati redovnu nastavu u školi. Škola će tim učenicima, u suradnji s roditeljima dostavljati nastavne materijale i preporuke/smjernice za usvajanje nastavnih sadržaja

Produženi boravak u školama će raditi u skladu s donesenim epidemiološkim mjerama.

Predmetna nastava od šestog do devetog, odnosno petog razreda će se izvoditi po principu "online" modela - kazao je Krivić.

Za sve učenike od prvog do četvrtog razreda srednje škole nastava će se, u razdoblju od 1. do 14. rujna , izvoditi po "online" modelu, osim učenika srednjih škola za učenike s poteškoćama u razvoju i Srednje muzičke škole.

Prijem za učenike prvih razreda će biti organiziran 1. rujna po odjelima u dvoranama za tjelesni odgoj ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera. Preporučuje se školama da prijem učenika organiziraju tako da svaki odjel ima poseban termin prijema.

Ministarstvo za obrazovanje SŽ će, u koordinaciji sa Kriznim stožerom SŽ, u drugom tjednu rujna razmotriti potrebu izmjene modela izvođenje nastave u osnovnim i srednjim školama SŽ, potvrdio je Krivić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije