Narcise, hrabre Posavke, u borbi protiv opake bolesti i crne statistike

Samo lani u Posavskoj županiji 10 novooboljelih žena od raka dojke

25.03.2023.
u 19:46

Rak dojke najčešći je maligni tumor i najčešći uzrok smrti od malignih bolesti kod žena u svijetu. Nažalost, ni žene u Bosni i Hercegovini nisu pošteđene takvih negativnih trendova, stoga su za isticanje napori Udruge žena oboljelih od raka dojke "Narcisa" Posavske županije - Orašje koja okuplja 75 članica, žena oboljelih od raka dojke i njihovih prijatelja, kako bi edukacijom na prostoru dviju posavskih općina Odžaka i Domaljevca-Šamca, kao i Grada Orašja, spašavale živote žena pravodobnim pregledima.

"S vama nismo same"

Pod motom "S vama nismo same" Udruga je organizirala tradicionalnu javno-zdravstvenu kampanju Dan narcisa. Članice Udruge u prepoznatljivim su ružičastim majicama građanima darovale narcise, simbol borbe protiv raka dojke. Uz edukativni, što je i primarni cilj, kampanja na području Posavske županije ima i humanitarni karakter jer kupnjom narcisa građani potpomažu daljnje aktivnosti i rad Udruge.

Crna statistika, nažalost, upozorava i u Posavini. Iz Posavske županije oko 30 žena izgubilo je bitku za život zbog raka dojke. Samo je u protekloj godini 10 novoevidentiranih žena oboljelih od raka dojke, doznajemo od predsjednice Udruge "Narcisa" Anice Kopić.

- To je jako velik broj za jednu malu županiju. Jedna od oboljelih je s uznapredovalim stadijem, a devet ih je navrijeme otkrilo bolest pa nemaju velikih tretmana, u čemu se ogleda značaj edukacija - dodaje Kopić.

- Kao i obično, krenula sam u svakodnevicu radeći neumorno s osmijehom na licu, brinula se o obitelji, djeci... i onda sam napipala kvržicu. Iz čista mira, prilikom tuširanja. I onda mi se cijeli život promijenio - obično nam tako počinju svoje životne priče članice Narcise, životne priče pune boli, slabosti i nemoći, ali i hrabrosti, jer nakon početne spoznaje, kažu nam, treba smoći snage i uzdignute glave tražiti rješenja, a njih, poručuju Narcise, ima do ozdravljenja.

Dobna granica sve se više spušta pa nerijetko obolijevaju žene i mlađe od 30 godina.

Posavke se protiv opake bolesti raka dojke bore stalnim edukacijama koje su stigle u svako mjesto Posavske županije. Organiziraju predavanja, okupljaju se i pomažu onima kojima je potrebna pomoć. Nisu tužne niti izazivaju samosažaljenje. Dapače, s osmijehom na licu kroče u svakodnevicu punu izazova jer to su majke, bake, tete... Ispunjavaju svoje obveze hrabro jer se znaju nositi sa svojim problemom.

- Okupljamo se oko Udruge jer to nam je kao drugi dom, ispričamo se, razmijenimo iskustva na putu do našeg ozdravljenja i onda nam je lakše - potvrdila nam je počasna predsjednica Narcisa Valentina Halilović, koja je, zapravo, i počela lijepu priču solidarnosti i borbe s opakom bolešću u Posavini kroz organizaciju civilnoga društva.

Cvijeće dobile od građana

Narcise su i ove godine na Dan narcisa organizirale okupljanje u oraškome City Center Inu kako bi simboličnim dijeljenjem cvijeta narcisa upozoravale na problem raka dojke. Cvijeće su dobile na dar od građana, što, također, govori kakav su ugled stekle u javnosti.

- Na budućnost ne gledamo tragično jer živimo u ovome trenutku maksimalno optimistično. Sve to ne bi bilo tako da nisam navrijeme otišla na pregled. Stoga uvijek poručujemo ženama da sebe ne stavljaju u drugi plan kada je njihovo zdravlje u pitanju - poručuju posavske Narcise. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije