POSLJEDICE POTRESA

Sa zvonika katedrale pao križ i jako oštetio Nadbiskupski dvor kardinala Bozanića

22.03.2020.
u 08:00

Znatna šteta nastala je na najvećoj hrvatskoj sakralnoj građevini i jednom od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine - Zagrebačkoj katedrali.

Dva snažna potresa zatresla su jutros Zagreb, a građani su nažalost već počeli zbrajati štetu zbog nastalih oštećenja.

A znatna šteta nastala je i na najvećoj hrvatskoj sakralnoj građevini i jednom od najvrjednijih spomenika hrvatske kulturne baštine - Zagrebačkoj katedrali.

S južnog tornja otpao je vrh na kojemu se nalazi križ, a čini se da je on oštetio krov Nadbiskupskog dvora, koji je, kako se sada čini, pretrpio još veću štetu nego sama katedrala.

- Nadbiskupski dvor jako je oštećen, a u katedralu još ne smijemo. Čekamo inženjere da dođu. Sve je razbacano na sve strane. U velikom smo šoku - rekao nam je rektor Zagrebačke katedrale mons. Josip Kuhtić.      

Katedrala Uznesenja Blažene Djevice Marije i svetih Stjepana i Ladislava prva je i najznačajnija gotička građevina Hrvatske te ujedno najmonumentalnija gotička sakralna građevina jugoistočno od Alpa.

Video pogledajte OVDJE

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?