sjednica

Sa sjednice Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH

27.02.2024.
u 18:59

Predsjedništvo Skupštine Saveza općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine, na sjednici u Tešnju informirano je o aktivnostima radnih tijela Saveza te o presudi Ustavnog suda FBiH u vezi sa Zakonom o računovodstvu i reviziji FBiH, koja ima pozitivan ishod za jedinice lokalne samouprave, kao i aktivnostima Saveza u vezi sa Zakonom o električnoj energiji u FBiH.

Predsjedništvo je upoznato sa Izvješćem s prve izvanredne sjednice Povjerenstva za lokalnu samoupravu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH vezano za zahtjev Saveza za hitno djelovanje u cilju osiguranja poštivanja principa vladavine prava i pravne sigurnosti, principa Europske povelje o lokalnoj samoupravi i Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji BiH, kao i o planiranoj panel-diskusiji o ovoj temi koju će Savez u suradnji sa Vijećem Europe, organizirati krajem travnja u Sarajevu.

Ta rasprava će ukazati na zakašnjelu obvezu viših razina vlasti o harmonizaciji zakonskih propisa sa Europskom poveljom o lokalnoj samoupravi i sa Zakonom o principima lokalne samouprave u FBiH.

„U okviru panel-diskusije, bit će riječi o odnosu vlasti u Federaciji Bosne i Hercegovine spram jedinica lokalne samouprave. Osim toga, na desetoj sjednici Predsjedništva dotaknuli smo se Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH i njegove usklađenosti s drugim zakonima - kazao je Mladen Mišurić Ramljak, predsjednik Predsjedništva Skupštine Saveza općina i gradova FBiH i načelnik općine Kiseljak.

Mišurić - Ramljak je napomenuo da su predstavnici Saveza održali sastanak sa ministrom pravde Federacije Bosne i Hercegovine i da je razgovarano o koliziji Zakona o organizaciji organa uprave u FBiH i Zakona o principima lokalne samouprave u FBiH u pogledu donošenja pravilnika o unutarnjem ustrojstvu i sistematizaciji radnih mjesta organa uprave i drugih službi.

- Zakon o organizaciji organa uprave u FBiH kaže da to donosi općinsko vijeće a Zakon o principima lokalne samouprave u FBiH navodi kako to donosi načelnik odnosno gradonačelnik. Raspravljali smo i o izmjenama i dopunama Zakona o naknadama za potopljeno zemljište u suradnji s Federalnim ministrom prostornog uređenja gdje smo postigli kompromisno rješenje za donošenje novog zakona, a tiče se jedinica lokalne samouprave kojima je potopljeno zemljište, odnosno hidroakomulkacija za proizvodnju električne energije - pojašnjava predsjednik Mišurić - Ramljak.

Predsjedavajući Skupštine Saveza općina i gradova FBiH i načelnik općine Tešanj Suad Huskić je naveo kako su se na desetoj sjednici Predsjedništva Saveza razmatrale veoma bitne teme za rad jedinica lokalne samouprave, od električne energije do vodnih resursa i građevinskog zemljišta.

-  Savez općina i gradova FBiH je ozbiljna organizacija u kojem sudjeluju lokalne zajednice te ima svoja radna tijela. Lokalne zajednice imaju potrebu da inzistiraju na boljem položaju kod viših razina vlasti - istaknuo je Huskić.

Predsjedništvo Saveza je usvojilo zaključak da se prema Vladi i Parlamentu FBiH uputi inicijativa da se donese Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja u FBiH u cilju rješavanja ove problematike.

Savez općina i gradova Federacije Bosne i Hercegovine je u skladu sa članom 51 Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine (“Službene novine FBiH”, br. 49/06 i 51/09), zakonski zastupnik jedinica lokalne samouprave pred vlastima u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije