Agencija za lijekove i medicinska sredstva

S bh. tržišta se povlače lijekovi za krvni tlak koji mogu izazvati rak

06.07.2018.
u 13:01

Svim nositeljima dozvola koji na tržištu BiH imaju odobrenje za stavljanje u promet ovog lijeka zabranjena je isporuka, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je naložila i povlačenje serije lijekova koji su već pušteni na tržište

Agencija za lijekove i medicinska sredstva Bosne i Hercegovine donijela je odluku o obustavi isporuke i povlačenju s tržišta lijekova koji sadrže aktivnu supstancu valsartan proizvođača Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd. zbog sumnje u neispravnost i loš kvalitet aktivne supstance ovog lijeka, piše Klix.ba. 

Svim nositeljima dozvola koji na tržištu BiH imaju odobrenje za stavljanje u promet ovog lijeka zabranjena je isporuka, a Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH je naložila i povlačenje serije lijekova koji su već pušteni na tržište. Lijekovi s valsartanom koriste se za liječenje visokog krvnog tlaka.

Povlačenje lijekova uslijedilo je na osnovu odluke Europske agencije za lijekove i nacionalnih nadležna tijela zemalja EU zaduženih za lijekove.

Europski medicinski stručnjaci ranije su ustanovili kako lijekovi s valsartanom proizvedeni u Kini sadrže nečistoće i primjese koje mogu izazvati rak.

Europska agencija za lijekove identificirala je nečistoće u aktivnoj supstanci valsartan proizvođača Zhejiang Huahai Pharmaceuticals.

Valsartan je prvobitno razvila švicarska farmaceutska tvrtka Novartis i plasirala ga na tržište kao Diovan, ali ovaj lijek danas se više ne proizvodi i koristi se u više generičkih lijekova.

Tvrtka Zhejiang Huahai Pharmaceuticals još nije reagirala na povlačenje lijeka širom Europe.

Odluka o povlačenju i primjeni svih serija lijekova valsartana bit će na snazi do završetka istrage, o čemu će javnost biti pravovremeno obaviještena.

"Pacijenti koji koriste ove lijekove za sva pitanja u vezi s nastavkom terapije trebaju se obratiti svom liječniku ili ljekarniku. Povlačenje predmetnih lijekova ne ugrožava redovitu opskrbu tržišta jer su u prometu u BiH dostupne serije drugih lijekova koji sadrže aktivnu supstancu valsartan", istaknuli su iz Agencije. 

Kako je navedeno iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva, u BiH se provodi povlačenje sljedećih lijekova:

- Valsar HCT - Amsal Pharmaceuticals d.o.o
- Tenval - Bosnalijek d.d
- Valdipin - Bosnalijek d.d
- Tenval duo - Bosnalijek d.d
- Val - Farmavita d.o. Sarajevo
- Val Plus - Farmavita d.o.o Sarajevo
- Yanida - Hemofarm proizvodnja farmaceutskih proizvoda d.o.o Banja Luka
- Yenida H - Hemofarm proizvodnja farmaceutskih proizvoda d.o.o Banja Luka
- Yanida Combo - Hemofarm proizvodnja farmaceutskih proizvoda d.o.o Banja Luka
- Overact - Ilko Ilac Sanayi ve Ticaret a.a
- Vivendal - Lek farmacevtska družba d.d
- Vivendal HCT - Lek farmacevtska družba d.d
- Atenzio - Zada Pharmaceuticals d.o.o
- Atenzio Plus - Zada Pharmaceuticals d.o.o

Detaljan popis pogledajte na stranici agencije.

Iz agencije podsjećaju kako su zdravstveni radnici obvezni prijaviti svako neželjeno djelovanje lijeka, kao i neispravnost u kvalitetu lijeka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?