INTERVJU Andrea Jurić, epidemiologinja i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo ZHŽ-a

Rusko cjepivo stiže u ZHŽ početkom ožujka

10.02.2021.
u 09:00

Andrea Jurić, epidemiologinja i ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, u intervjuu za Večernji list govori o razlozima zbog kojih je broj oboljelih od COVID-19 u Bosni i Hercegovini konstantno u padu. Ističe, međutim, da treba biti na oprezu te ovo “mirno” razdoblje iskoristiti za cijepljenje. Jurić govori i kada će prve doze cjepiva biti dostupne stanovništvu u Zapadnohercegovačkoj županiji te naglašava da će se njezina obitelj i ona cijepiti.

Epidemiološke mjere u BiH bile su poprilično blage u odnosu na zemlje susjedstva, kao i velika europska središta. Unatoč tome, imamo konstantan pad broja zaraženih. Kako vi tumačite ovu situaciju?

- Bosna i Hercegovina imala je velik broj pozitivnih slučajeva COVID-a u ljetnim mjesecima i u razdoblju rane jeseni, dok sada bilježimo mnogo manji broj od zemalja u regiji. Razloga za to ima više. Sredinom ljeta pooštrili smo mjere, uveli zabrane velikih okupljanja, koje su prilično dobro kontrolirane, i time smo uspjeli za dlaku izbjeći otvaranje izolatorija (koji su bili u pripremi). Također, veliki dio stanovništva u tom je razdoblju imao kontakte i određeni dio populacije djelomično je stekao imunitet. Naime, nekim je ljudima imunitet, odnosno količina antitijela, nedovoljan za obranu organizma čak samo dva mjeseca nakon infekcije, dok drugi posjeduju antitijela i dulje od šest mjeseci.

Jesmo li stekli kolektivni imunitet?

- Budući da su količina antitijela i njihovo trajanje vrlo individualni, a nisu rađena istraživanja u općoj populaciji, ne možemo i ne smijemo govoriti o kolektivnom imunitetu, pogotovo dok se na tjednoj razini otkrivaju novi virulentniji sojevi virusa. Stoga smatram da ovo “mirno” razdoblje trebamo iskoristiti za cijepljenje. Naime, da bi cjepivo imalo učinka, od prve primljene doze cjepiva organizmu je potrebno nekoliko tjedana kako bi proizveo dovoljnu količinu antitijela koja će ga zaštititi od bolesti.

Od početka pandemije koliko je osoba službeno u ZHŽ-u bilo zaraženo? Koliko ih je sa smrtnim ishodom?

- Prvi slučaj zaraze u ZH županiji registriran je 23. ožujka 2020. godine. Zaključno s 5. veljače 2021. godine, na prisutnost koronavirusa testirano je 15.688 osoba s područja ove županije. Od navedenog broja pozitivnih je 5340. Trenutačno broj aktivnih slučajeva iznosi 94. Od posljedica zaraze koronavirusom preminulo je 114 osoba s područja Zapadnohercegovačke županije. Podaci govore kako su se od bolesti oporavile 5132 osobe, od čega 2500 žena i 2840 muškaraca. Prosječna dob pozitivnih osoba je 46 godina. Raspon godina osoba koje su na području ZHŽ-a bile ili su trenutačno oboljele od COVID-19 jest od jedne do sto godina. Najveći broj zaraženih kretao se u dobi od 25 do 64 godine. Riječ je o 3771 osobi. U dobi od 0 do 24 godine ZHŽ od početka prisutnosti koronavirusa bilježi ukupno 749 zaraženih, a u dobi iznad 65 godina 820 osoba. Kada je riječ pojedinačno o lokalnim zajednicama, Grad Široki Brijeg od početka pandemije bilježi najveći broj oboljelih, i to 1952 osobe. Od toga broja oporavila se 1881 osoba, a sa smrtnim ishodom završilo je 36 osoba. Trenutačno je u ovom gradu 35 oboljelih. U Ljubuškom je do sada registrirano 1420 osoba s pozitivnim testom na prisutnost koronavirusa. Do sada su se 1354 osobe oporavile, a 26 je trenutačno zaraženih. Četrdeset osoba je preminulo. U Grudama je ukupan broj zaraženih 1169, od tog broja 1137 osoba se oporavilo, a 19 je trenutačno zaraženih. Sa smrtnim ishodom završilo je 13 osoba. Najmanje zaraženih bilježi općina Posušje, i to 799. Od tog broja oporavilo se njih 760, a preminulo 25. Trenutačno je u ovoj općini 14 zaraženih.

Nedavno je Zavod za javno zdravstvo ZH županije na svojoj službenoj stranici uputio poziv stanovništvu da se prijavi za cijepljenje. Koliko je do sada pristiglo prijava? Kada je riječ o prijavama izvan ZHŽ-a, iz kojih je županija najveća koncentracija?

- Županijski zavod za javno zdravstvo u Grudama radi na predbilježivanju svih zainteresiranih za cijepljenje. Do sada smo u manje od tjedan dana registrirali više od 2000 ljudi koji se žele cijepiti cjepivom koje stiže u Zapadnohercegovačku županiju. Međutim, moram reći kako u idućim danima očekujemo veći broj prijava s obzirom na to da smo pojačali tehničke kapacitete za prijavu građana. Mnogi su nam se žalili kako se pokušavaju telefonski prijaviti, ali da su linije bile stalno zauzete. Taj problem smo otklonili, tako da očekujemo veći odziv stanovništva. Kada je riječ o općinama i gradovima ZH županije, najviše prijava za cijepljenje do sada je stiglo iz Ljubuškog. Kada je riječ o onima izvan Zapadnohercegovačke županije, do sada u prijavama prednjače građani koji imaju prebivalište u Sarajevskoj i Tuzlanskoj županiji.

Kada će cjepivo i koje stići u ZHŽ?

- Zagovaranjem na međunarodnoj razini uspjeli smo osigurati uvoz ruskog cjepiva koje bi se u Hercegovini trebalo naći za manje od mjesec dana od dana narudžbe, kako nam je u jamstvenom pismu potvrdio proizvođač.

Hoćete li se vi cijepiti?

- Naravno. Cijepit ću se, kao i veći dio moje obitelji. Nemam ni najmanjeg razloga za kalkulaciju jer su znanstvene studije pokazale visoku učinkovitost i sigurnost cjepiva.

Na koji će način biti organizirano cijepljenje osoba koje dolaze iz drugih županija?

- Važno je naglasiti da će cijepljenje biti provedeno i u danima vikenda za sve ljude koji će doći iz udaljenih krajeva. Također, Zavod za javno zdravstvo Zapadnohercegovačke županije, u čijim prostorijama će se u početku vršiti cijepljenje, rad će organizirati u dvije smjene. Dakle, radit ćemo po 16 sati dnevno kako bi svi zainteresirani što prije dobili svoje cjepivo i na taj način stekli imunitet.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?