Rusima stigla nova pošiljka moćnih lovaca-bombardera, 20 su već izgubili iznad Ukrajine

08.06.2023.
u 18:36

Ovaj višenamjenski lovac-bombarder napravljen je da djeluje u svim vremenskim uvjetima bilo po danu bilo noću sa sposobnosti da nosi rakete zemlja-zrak dugog dometa s mogućnosti ciljanja više meta istodobno

Ruski službeni mediji javili su kako je United Aircraft Corporation, dio državnog tehnološkog giganta Rostec, isporučio novu tranšu lovaca-bombardera Su-34 ruskom ratnom zrakoplovstvu.

- UAC je isporučio novu seriju bombardera za izravnu podršku Su-34 Zračno-svemirskim snagama Rusije. Ove prekrasne letjelice proizvedene su u zrakoplovnoj tvornici u Čkalovu u Novosibirsku. Avioni su prošli niz ispitivanja na zemlji i u letu i isporučeni su Ministarstvu obrane Rusije. Su-34 ima proširene borbene mogućnosti, što mu omogućuje korištenje naprednog streljiva iz zraka, povećanje dometa napada na kopnene i pomorske ciljeve i proširenje uvjeta i točnosti bombardiranja. Prednji bombarderi Su-34 glavni su dio udarne moći ruske prednje avijacije, navodi se u priopćenju.

Činjenica jest da je, unatoč ovako cifranom priopćenju, Su-34 zrakoplov visoke vrijednosti za ruske oružane snage. Ovaj višenamjenski lovac-bombarder napravljen je da djeluje u svim vremenskim uvjetima bilo po danu bilo noću sa sposobnosti da nosi rakete zemlja-zrak dugog dometa s mogućnosti ciljanja više meta istodobno. Operativni mu je domet čak 4.000 km a borbeni do 1.100 km, a može razviti maksimalnu brzinu od 1.900 km/h te je sposoban nositi naoružanje mase do osam tona, a ističe se kako je upola manje bučan od znamenitog mu prethodnika Su-27 na kojem je umnogome i temeljen.

Međutim, kada se spominje još jedna isporuka, ne radi se o eskadrili ili broju koji bi odgovarao nekoj drugoj većoj formaciji već se radi o jednom ili dva para ovih zrakoplova. Procjenjuje se kako se radi o četvrtoj tranši od 2020. godine ali se vjerojatno radi o unaprijeđenoj verziji Su-34M. Ukrajinski izvori tvrde kako su od početka rata Rusi izgubili čak 21 Su-34 i Su-34M, pa čak tvrde da dok se proizveo novi par Suhoja, izgubljena su na bojištu tri. Ti gubici su u dobroj mjeri i dokumentirani, i službeni izvori priznali su gubitak deset zrakoplova. Drugi izvori, pak, tvrde kako je rusko zrakoplovstvo Su-34 koristila na način da zrakoplov nije niti ulazio u zračni prostor Ukrajine već gađao ciljeve sa sigurne udaljenosti. No, vjerojatnije je kako su gubici i nastupili zbog pomanjkanja navođenih pametnih bombi zbog kojih je Su-34 morao djelovati blizu borbenih linija te je tao bio izloženiji.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?