Podrška Minsku

Rusija poslala dva bombardera na područje Bjelorusije u jeku migrantske krize

avion
Reuters/PIXSELL, ilustracija
10.11.2021.
u 21:24

Nakon što je migrantska kriza na granici Bjelorusije i Poljske u posljednjih nekoliko dana eskalirala, Rusija je poslala dva ratna zrakoplova u zračni prostor Bjelorusije.

Kako je navedeno u priopćenju Kremlja, Rusija je poslala dva bombardera Tupolev 22M, avione sposobne i za nuklearne napade da patroliraju bjeloruskim zračnim prostorom u cilju podrške Bjelorusiji i Minsku.

"Ruski zrakoplovi učestvovali su u provjeri operacija borbenih timova u integriranom obrambenom sustavu Bjelorusije i Rusije. Sve postavljene zadatke avioni su obavili uspješno", navodi se u priopćenju Ministarstva obrane Ruske Federacije.

Odluka Moskve i slanje aviona uslijedilo je u trenutku kada Europska unija razmatra dodatne sankcije Lukašenko i bjeloruskom režimu za koji smatraju da je direktni krivac za migrantsku krizu na istoku Europe.

Veleposlanici zemalja Europske unije složili su se da bjeloruske aktivnosti predstavljaju hibridni rat predsjednika ove zemlje Aleksandra Lukašenka protiv Europske unije.

"Suočavamo se s brutalnim hibridnim napadom na naše granice", rekao je Charles Michel.

Iako europski dužnisnici smatraju kako su Bjelorusija i Aleksandar Lukašenko glavni krivci za migrantsku krizu na istoku Europe, bjeloruski predsjednik oštro je odbacio sve optužbe te je naveo da su za cijelu situaciju krivi međunarodni krijumčarski lanci.

"Vi luđaci u Europskoj uniji želite da vas zaštitim od migranata? Za trenutnu situaciju su krivi međunarodni krijumčarski lanci koje Bjelorusija više ne može kontrolirati zbog sankcija u Europskoj uniji. Sve provokacije su od sada moguće", rekao je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije