istraživači u Velikoj Britaniji

'Rusija pokušava destabilizirati europske zemlje, Balkan ugrožen'

Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
20.02.2024.
u 19:48

"Kako se rat u Ukrajini odugovlači, Rusija ima interes da stvara krize dalje", napisali su autori izvješća navodeći Balkan kao regiju koja je podložna problemima

Istraživački centar sa sjedištem u Velikoj Britaniji napisao je izvješće u kojem stoji da Rusija pokušava destabilizirazti europske zemlje, a da je Balkan posebno osjetljivo područje za širenje ruskog utjecaja. U opširnom izvješću, istraživači Kraljevskog instituta ujedinjenih službi tvrde da zapadne zemlje moraju učiniti više da se suprotstave upotrebi nekonvencionalnog ratovanja od Moskve ako žele uspjeti odvratiti rusku invaziju na Ukrajinu.

"Kako se rat u Ukrajini odugovlači, Rusija ima interes da stvara krize dalje", napisali su autori Jack Watling, Oleksandr V. Danylyuk i Nick Reynolds, navodeći Balkan kao regiju koja je podložna problemima, piše Klix.ba.

U tom smislu Vojno-obavještajna agencija Rusije (GRU) reorganizira osnovu na kojoj nastoji izgraditi mrežu podrške u ciljanim zemljama, jer su zapadne sankcije umanjile ranije aktivnosti Moskve koja je koristila osobe koje imaju dvojno državljanstvo ili poslovne ljude.

"Trenutno, veliki napor čini se usmjeren prema stranim studentima koji studiraju na ruskim sveučilištima. Centar 161 ima proračun namijenjen plaćanju stipendija studentima iz Balkana, Afrike i drugih regija gdje postoje razmjene s ruskim obrazovnim institucijama. Ove stipendije subvencioniraju troškove školovanja i života, a navodno se koriste kao sredstvo za regrutiranje. Budući da pojedinci pripadaju eliti u ciljanim zemljama, oni sami predstavljaju vrijedne izvore obavještajnih informacija. Međutim, također su korisni za olakšavanje aktivnosti", navodi se u izvješću.

Ruski utjecaj, tvrde Britanci, se također provodi putem humanitarnih organizacija, većinom kroz Fondaciju Ahmat Kadirov i putem Europskog islamskog foruma.

"Organizacija je posebno aktivna na Balkanu, gdje je uspostavila veze s autoritativnim muslimanskim predstavnicima (ne samo vjerskim, već i političkim figurama) u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Albaniji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji, Hrvatskoj, Grčkoj i Rumuniji", stoji u izvješću.

Ističu kako Europski islamski forum također djeluje na teritoriju Europske unije.

"Primjerice, forum je održao konferenciju posvećenu 70. godišnjici Ahmat Kadirova u Estoniji 2021. godine, na kojoj su sudjelovali muslimanski predstavnici iz Estonije, Latvije, Litve, Danske, Finske, Poljske, Švedske, Njemačke i Rusije", tvrde Britanci.

Dodaju kako Rusija također ima interes za destabilizaciju ukrajinskih partnera, a s obzirom na niz izbora koji predstoje širom Europe.

"Postoji širok spektar mogućnosti za pogoršanje polarizacije", ističe se.

Izvješće istraživačkog centra napisano je na 35 stranica, a objavljen je samo nekoliko dana prije druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu. Odnosni se na razdoblje od posljednje dvije godine.

Dok su ruski napori da destabiliziraju zemlje poput Moldavije propali zbog sigurnosnih propusta i masovnog protjerivanja operativaca Kremlja, ruska vojska sada jača svoju sposobnost pokretanja nekonvencionalnih napada, navodi se u izvješću.

Koristeći dokumente dobivene od ruskih tajnih službi i intervjue sa službenim tijelima u Ukrajini i nekim europskim državama, izvješće plete narativ o naporima Rusije da proširi svoj utjecaj izvan sadašnjeg sukoba u Ukrajini. Poziva se na "stalnu budnost" u pogledu niza pitanja.


 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije