Kredit

RS se zadužuje za petsto milijuna maraka

16.10.2015.
u 06:15

Republika Srpska zadužuje se za 300 milijuna dolara, odnosno oko 514 milijuna maraka. Odluka Vlade od prije pet dana objavljena je u Službenom glasniku, a kreditor je američki investicijski fond Global Bancorp Commodities & Investment.

Popunjavanje proračuna

Vlada će novac trošiti za popunjavanje proračuna u ovoj i sljedećoj godini, ili, kako piše, za dokapitalizaciju IRB-a. Milijuni će biti povučeni po potrebi.

Kako doznaje ATV, Vlada RS-a je još u prošlu srijedu donijela odluku da se ide u kredit, uz konstataciju da su uvjeti povoljni. Ministarstvo financija zaduženo je za završetak pregovora. ATV-u je potvrđeno kako bi sve trebalo biti gotovo za dan ili dva kada s Amerikancima potpišu ugovor, nakon čega će se i službeno oglasiti. Više podataka o američkom fondu za sada ne žele otkrivati. Od dostupnih podataka vidljivo je da je sjedište fonda u Kaliforniji i da je predsjednik izvjesni Aleksander Vasiliev.

Ruski kredit?

Ekonomistima iz RS potpuna je nepoznanica. Kažu da je zaduženje od 300 milijuna dolara rekordno. Očekuju detalje ugovora za dublju analizu. Novu pozajmicu nedavno je na Predsjedništvu SNSD-a najavio i Milorad Dodik, a spominjala se i mogućnost pronalaženja načina da se kod novog kreditiranja zaobiđu službene bh. institucije u Sarajevu, tako da se već sad špekulira kako bi se i lako moglo dogoditi da je američki kredit zapravo dugo najavljivani veliki ruski kredit.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?