Čak 80 posto stradalih su djeca "poluplivači"

Roditelji, oprez! Ne puštajte djecu samu na kupališta

16.06.2021.
u 09:00

Ljetni mjeseci brojne građane mame na osvježenje od vrućina i sparina kupanjem u rijekama, jezerima, bazenima..., pri čemu se nerijetko zanemaruju opasnosti koje ih vrebaju. Samo sekunda ili trenutak nepažnje brojne kupače, posebice mlade koji nisu baš vješti u vodi, može dijeliti od nezapamćene tragedije, piše Večernji list BiH. 

Ugašena tri života

Upravo takve dvije tragedije potresle su Vojvodinu u Srbiji kada su ugašena tri mlada života. Desetogodišnji dječak utopio se u gradskom bazenu u Odžacima kod Sombora u nedjelju, a samo dan prije na isti način stradala su dva dječaka u kanalu Dunav – Tisa – Dunav (DTD) kod mjesta Feketić, javljaju u ponedjeljak mediji u Vojvodini. Tijelo desetogodišnjaka bez znakova života pronađeno je u nedjelju navečer oko 22.20 na dnu gradskog bazena u Odžacima. Prema pisanju tamošnjih medija, nesretnog dječaka u vodu je gurnuo osmogodišnjak te su u trenutku nesreće dječaci bili sami na bazenu, a tijelo je pronađeno nakon 22 sata kada je otac policiji prijavio nestanak sina. S bazena kažu kako je čuvar bio kratko odsutan kada se dogodila tragedija. - Bazen u to vrijeme nije bio otvoren za javnost. Još je u fazi pripreme. Bio je prisutan radnik osiguranja. On je na nekoliko minuta bio odsutan kako bi otišao do toaleta i tada se sve dogodilo - objašnjavaju. Kako je za Telegraf rečeno iz Višeg javnog tužiteljstva u Somboru, dječaka je u bazen gurnulo drugo dijete, a vodi se i istraga kako bi se utvrdila eventualna odgovornost uprave bazena jer je čuvar gluhonijema osoba. Dan prije u kanalu DTD kod bačkog mjesta Feketić utopili su se dječaci starosti 14 i 16 godina. Prema pisanju lokalnih medija, riječ je o neplivačima koji su se kupali u kanalu. Zamjenik tužitelja Višeg javnog tužiteljstva u Subotici i subotička policija utvrdili su da su maloljetnici uskočili u kanal DTD kako bi se kupali, ali su bili neplivači, zbog čega su se i utopili. Goran Radivojević, predsjednik Udruge spasilaca na vodi Vojvodine, ranije je kazao za Novu.rs kako najveći problem predstavljaju divlja kupališta. - Kada počne sezona kupanja, mi spasioci godinama pričamo istu priču, pa tako i ove godine. Uvijek preporučujemo da se ide na organizirana kupališta jer ondje radi spasilačka služba, postoje prilazi vodi kako bi ekipa Hitne pomoći u slučaju nesreće, utapanja, mogla prići. Divlje plaže treba izbjegavati jer su opasne - naveo je Radivojević. Iako se pretpostavlja da su žrtve utapanja uglavnom neplivači, čak 80% stradalih su plivači, točnije djeca “poluplivači”, kako prenose mediji.

Nažalost, slične tragične sudbine ne zaobilaze ni kupače u BiH i Hrvatskoj, zbog čega se konstantno poziva na oprez, posebice roditelje maloljetnika i one koji nisu baš najvještiji u vodi.

Nekoliko savjeta

Skreće se pozornost na nekoliko važnih savjeta, a na prvom mjestu je da djeca ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili neke druge odrasle osobe. Također, neplivači ili osobe koje slabije plivaju obvezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje. Nije preporučljivo plivati najmanje jedan sat nakon obroka, kao ni kupanje u slučaju kada se konzumira alkohol. Kako razlika u temperaturi i nepoznata dubina mogu biti opasne, savjetuje se da plivač u vodu ne bi smio ulaziti vruć te ne skakati u vodu nepoznate dubine. I jedan od najvažnijih savjeta - ako primijetite da je netko u nevolji, odmah potražite pomoć drugih. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije