Popune ankete do 26. prosinca

Roditelji odlučuju hoće li Djed Mraz dobiti ‘vizu’ za sarajevske vrtiće

03.03.2016., Molve - Opcina Molve s gotovo dvije i pol tisuce stanovnika i proracunom od desetak milijuna kuna jedna je od najbogatijih u Hrvatskoj.  Godisnja renta za dvadesetak plinskih polja od osam milijuna kuna daje mogucnost da gradjani imaju radna
14.12.2016.
u 07:00

Prosinac je mjesec darivanja u većem dijelu svijeta, pogotovo Europe kojoj toliko težimo. Nasuprot tome, u Bosni i Hercegovini, u njezinu glavnom gradu, prosinac je mjesec protjerivanja. Da ne bude zabune, ne mislimo na masovno protjerivanje, prijetnje oružjem, zastrašivanje. Riječ je o djedici koji mami osmijehe na lice djeci diljem svijeta, dok je za roditelje velikog broja djece bh. glavnog grada taj dobroćudni djed u crvenoj odori opasnost za njihove mališane i persona non grata.

Roditeljski sastanci

Djed Mraz je u pojedinim ustanovama u Sarajevu nepoželjan gost od 2008., kad su ga “protjerale” odgajateljice iz jednog vrtića. Da su mnoge stvari od tada ostale iste, svjedoči činjenica da je i lani bilo roditelja koji su smatrali kako djeca koja žele primiti dar od Djeda Mraza taj dan trebaju biti premještena iz vrtića. Priča se od 2008. ponavlja svakog prosinca, pa tako i ovoga. Odluku o dolasku Djeda Mraza na proslavu Nove godine u sarajevskim vrtićima koji rade u sklopu JU “Djeca Sarajeva” ove godine donijet će roditelji mališana. Vršiteljica dužnosti ravnatelja JU “Djeca Sarajeva” Jasmina Čongo kazala je za Glas Srpske kako će novogodišnja svečanost biti održana u 30 vrtića, a odgajatelji će izabrati sadržaj i temu primjerenu dječjoj dobi. “O dolasku Djeda Mraza odgajatelji će se dogovoriti s roditeljima na roditeljskim sastancima koji će biti održani u svim vrtićima do 26. prosinca. Roditelji će ispuniti anketu koju će im ponuditi odgojitelji, a odluka će biti donesena ovisno o nacionalnoj strukturi roditelja i njihovoj opredijeljenosti za nazočnost djeteta na predstavi u povodu podjele paketića”, rekla je Čongo, naglasivši kako će, ako bude negodovanja, nastojati naći povoljno rešenje, prvenstveno za dijete, ali i njegove roditelje.

Prijetnja religiji

Paketići su se u Sarajevu godinama prije i nakon rata dijelili u svim predškolskim ustanovama, kao i u tvrtkama. Nije bilo bitno kako se koje dijete zove, kojoj naciji ili religiji pripada. Bitni su bili samo osmijeh i radost djece koja su željno iščekivala trenutak kada će ih Djed Mraz staviti u krilo i dati im dugo željenu igračku na dar. Međutim, oni, što su nekada sjedili u krilu Djeda Mraza, smiješili se i čvrsto držali dar koji im je on donio, danas su roditelji i retuširaju svoje stare fotografije, one na kojima su mali, 5 im je ili 8 godina, sjede u krilu nekog čovjeka u crvenom odijelu i s bijelom bradom i žustro se protive tom istom liku koji ih je činio sretnima uz obrazloženje kako on pripada nečijoj drugoj tradiciji, naciji ili religiji. Traže da se vrata vrtića zaključaju za ovog opasnog starca koji je prijetnja za njihovu religiju jer, tobože, pripada nečijoj drugoj. U središtu pozornosti 2013. bili su vrtići iz sarajevske Čengić Vile gdje je većina roditelja bila protiv toga da darove djeci dijeli Djed Mraz. Predložili su da to umjesto njega učini sultan. A sultan koji dijeli darove je inače dio bh. i bošnjačke tradicije.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?