prva sveta pričest

Roditelji, budite putokaz svojoj djeci

21.05.2018.
u 12:20

U crkvi svete Katarine u Grudama održana je Prva sveta pričest. Sakrament djeci udijelio je grudski župnik fra Stanko Pavlović. - Jabuka ne pada daleko od stabla. Roditelji, kako se vi budete ponašali, tako će se ponašati i vaša djeca. Vi im budite putokaz u ovom zbunjujućem vremenu. Svi mi, kao zajednica vjernika, odgovorni smo da ova djeca izrastu u vrijedne, poštene i čestite ljude - kazao je fra Stanko u prigodnoj propovijedi. Na kraju svete mise župnik je djeci udijelio prigodne darove.

I Posavska župa dobila je najvrjedniji dar, 19 djece stasalo je do sakramenta Prve pričesti. Na svetkovinu Duhova - rođendan crkve, u župnoj crkvi svete Ane u Domaljevcu slavljena je svečana misa Prve svete pričesti, tijekom koje je 13 dječaka i 6 djevojčica primilo svetu pričest. Nedjelja će se prvopričesnicima urezati duboko u pamćenje jer su na euharistijskom slavlju, što ga je predvodio fra Blaž Marković, primili sakrament u bijelim opravama i sa svijećama u rukama, na radost i ponos okupljenih roditelja, kumova, vjeroučitelja, prijatelja i cijele župe. Samom slavlju prethodila je velika ispovijed za same prvopričesnike i njihove roditelje, a misno slavlje radosno su animirali i sami prvopričesnici kroz pjevanje, čitanje Božje riječi, molitvu, prinos darova i recitacije, što je plod njihove priprave za tu radosnu svečanost.

Djeca su radosnim žamorom ispunili župnu crkvu svete Ane u Domaljevcu, unatoč aktualnim negativnim trendovima odlaska mladih na zapad. Nitko ne želi propustiti važan i svečani čin u životu svojih najmlađih župljana pa je veliki broj mještana stigao na slavlje i sa zapada. Svetu misu predvodio je fra Blaž Marković, župnik uz koncelebraciju fra Bone Kovačevića, župnog vikara. Župnik je zahvalio svima koji su sudjelovali u pripravi djece za svečani čin, ali i ukazao na smjer kojim bi dalje trebali ići.

- Kako djeca rastu, tako trebaju i u vjeri rasti. U pravilnom usmjeravanju trebaju aktivno sudjelovati i davati pozitivne primjere u obitelji, školi, cijeloj zajednici. Prvopričesnicima, roditeljima i svim župljanima od srca čestitam ovaj lijepi trenutak, poseban dan u njihovom mladom životu - kazao je župnik fra Blaž Marković, koji je tijekom propovijedi govorio o značaju duhovnog, o sakramentima te poručio da prvopričesnici vole svoje bližnje, poštuju, čine dobro i slijede Boga. Prvopričesnici su bili vidno radosni i uzbuđeni, ali su bez greške, na radost župljana u okviru u misnoga slavlja, izveli i prigodan program koji uvijek odlično osmisli i vodi časna sestra Ana Oršolić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?