Izjednačavanje prava

Rodiljske naknade su pitanje opstanka

Rodiljske naknade
13.02.2016.
u 07:00

Klub parlamentarki Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, u suradnji s nevladinim sektorom, zalaže se za donošenje propisa kojima bi na jedinstven način bio riješen problem rodiljskih naknada na području cijele Federacije BiH u smislu da svim rodiljama budu omogućena jednaka prava u ostvarivanju naknada.

Ujedinjeni u inicijativi

Predsjednica Kluba parlamentarki Zastupničkog doma FBiH Kenela Zuko kazala je kako su ta prava nerazmjerno uređena, ovisno o županiji u kojoj rodilja živi. - Postoje zakoni na federalnoj razini koji se derogiraju na županijskoj i ne poštuju se, te dolazi do diskriminacije u naknadama za rodilje u Federaciji BiH. Sve majke zaslužuju ista prva - objasnila je i istaknula potporu federalnog premijera u rješavanju tog pitanja.

Tako je na gostovanju na N1 kazala kako ima županija, kao što je Tuzlanska, gdje se govori kako rodilje moraju primiti 90 posto plaće, ali se to u praksi gotovo nikako ne poštuje.

- Pokrenuli smo inicijativu na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH u vezi s rodiljama i rodiljskim naknadama. Uspjeli smo organizirati sastanak i s nevladinim sektorom jer smatramo kako samo s jednom sinergijom možemo doći do iskoraka da svaka majka ima ista prava, bez obzira na to živi li ona u Sarajevskoj županiji ili nekoj drugoj, kazala je Zuko za N1.

Ona je u emisiji “Novi dan” na televiziji N1 dodala kako izjednačavanje statusa i naknada za majke u javnom i privatnom sektoru pitanje od esencijalne važnosti jer je mortalitet u BiH u 2014. bio veći od nataliteta.

Nisu socijalne kategorije

To bi značilo da bi svaka zaposlena majka u razdoblju od 12 mjeseci, koliko traje rodiljski dopust, trebala primati mjesečno najmanje 66 posto svoje plaće, u idealnom rješenju i cijelu plaću. To nisu i ne smiju biti socijalne kategorije, tvrdi Zuko, jer su te žene odvajanjem za zdravstveno i socijalno to sebi omogućile. Do sada, ovakvo rješenje imale su samo majke zaposlene u javnom sektoru.

- Ovo je pitanje opstanka jer bismo uskoro mogli postati najstarija nacija u Europi, kazala je Zuko.

Lejla Dragnić jedna je od stručnjakinja koja je prije dvije godine počela raditi preciznije analize u vezi s rodiljskim naknadama u FBiH i mogućim rješenjima, odnosno novim modelima reguliranja isplate tih naknada.

Ona je nedavno kazala za medije kako trenutačno županije imaju propise koji se bitno razlikuju, a naknada koju će dobiti ovisi o tome gdje rodilja živi. Postoji i nesigurnost primjene tih propisa zato što se prava mijenjaju godišnjim odlukama županija. Tako, iako u zakonu stoji pravo rodilje na naknadu, ne znači da će je i dobiti u toj godini ako nema dovoljno novca u proračunu.

Smatra kako bi se trebalo ići na rješenje, jedinstveno na razini Federacije BiH, kako bi sve rodilje imale jednaka prava. Planira se formiranje fonda za isplatu rodiljskih naknada, koji će se puniti na način da se omogući redovita isplata, jedinstvena za rodilje bez obzira na mjesto stanovanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije