KRŠENJE PROPISA

Rođaci i dužnosnici u sukobu interesa u 
NO Zavoda za okoliš

dolusic
Foto: agencije
31.05.2014.
u 10:14

SDP, SDA i Boljitak unatoč ‘svađi’ uspješno dijele federalni ‘plijen’

U federalnoj, platformaškoj Vladi tijekom cijeloga mandata vladao je jedan gotovo privatnički odnos prema institucijama vlasti bez imalo osjećaja odgovornosti prema državnoj imovini, poštovanju propisa. Upravo kako je prelomljeno preko koljena da se ta vlast nametne, na taj način cijelo vrijeme i povlači poteze. Tako je donesena i odluka o privremenom imenovanju, na razdoblje do tri mjeseca, Upravnog odbora Fonda za zaštitu okoliša FBiH u sastavu Jasenko Muharemović, predsjednik, te članovi Mladen Rudež, Josip Dolušić, Džemail Čibo, Adnan Efendić, Dijana Bulić i Vlado Ivanković.

Bogati fond

Fond za okoliš koji raspolaže pozamašnom svotom novca i u kojemu je svojedobno Hrvat trebao biti na čelu institucije, postavljeni su kadrovi za koje se odreda može tvrditi da su u sukobu interesa. Tako je Jasenku Muharemoviću, inače savjetniku premijera Nermina Nikšića, najvažniji dio kvalifikacija to što je rođak šefa SDP-a BiH Zlatka Lagumdžije. U ovome povjerenstvu Mladen Rudež je već pomoćnik ministrice okoliša. Valja reći da je Livnjak Josip Dolušić, inače SDP-ov dužnosnik, savjetnik ministrice turizma i okoliša Branke Đurić. U ovome Upravnome odboru Fonda za okoliš Džemail Čibo je, također, pomoćnik federalnog ministra izbjeglih i raseljenih osoba, a poznatiji je po tome što se školovao na račun poreznih obveznika. Još jedan federalni zaposlenik Adnan Efendić je tajnik Federalnog ministarstva prostornog uređenje i član izvršnog odbora Županijskog odbora SDA Sarajevo.

Obvezna ostavka

U odabranome društvu našla se i Dijana Bulić, koja je zaposlenica Federalnog ministarstva financija, te nije poznata njezina stranačka pripadnost. Na kraju popisa članova Nadzornoga odbora Fonda za okoliš je Vlado Ivanković Đera, inače predsjednik Kluba zastupnika Narodne stranke Radom za boljitak u Zastupničkom domu FBiH. Prema odredbama Zakona o sukobu interesa koji je više nego jasan, nespojivo je članstvo u upravnom odboru, nadzornom odboru, skupštini, upravi ili menadžmentu ili u svojstvu ovlaštene osobe u javnom poduzeću s javnim dužnostima izabranog dužnosnika, nositelja izvršne dužnosti ili savjetnika. U slučaju da budu izabrani na neke od pozicija, nositelji izvršnih dužnosti i savjetnici moraju podnijeti ostavku na svaku od nespojivih dužnosti i poslova najkasnije za tri dana nakon preuzimanja javne dužnosti. No, to do sada nijedan od izabranih dužnosnika nije napravio.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije