Rizična grupa za dva najopasnija karcinoma: Provjerite koja ste krvna grupa

01.04.2023.
u 08:21

Ukoliko ga nemate od koga naslijediti, gotovo je nemoguće predvidjeti pojavu raka. Čak i kada se prati obiteljska anamneza, vanjski uzroci i brojni drugi faktori, bolest se pojavljuje iznenada.

I baš zbog toga, rak predstavlja predmet mnogih istraživanja kojima znanstvenici pokušavaju otkriti tko spada u rizičnu grupu i za koju bolest. Kako Ordinacija.hr piše, jedno istraživanje pokazalo je da je jedna krvna grupa povezana s većim rizikom od razvoja dvije vrste posebno smrtonosnih karcinoma.

U istraživanju objavljenom 2021. godine na portalu BMC Cancer, znanstvenici su pogledali genotipove tisuća kineskih stanovnika i otkril da one osobe s krvnom grupom AB imaju 34% veće šanse da razviju rak jednjaka, u usporedbi s ljudima 0 krvne grupe. Također, osobe s krvnom grupom AB imaju čak 44% veće šanse da obole od raka želuca, a osobe A krvne grupe imaju 37% veće šanse da dobiju ovu bolest.

Istraživači su se fokusirali na ove dvije vrste raka jer su najopasnije i najčešće dovode do smrti. Samo 20% ljudi koji boluju od raka jednjaka preživjet će pet godina nakon uspostavljene dijagnoze, a 32% s rakom želuca. Visok mortalitet posljedica je oskudnih simptoma koji u ranim fazama ne mogu bliže pokazati da je u pitanju rak. Kada se uspostavi dijagnoza, bolest je najčešće već veoma uznapredovala i šanse za izliječenje su veoma male.

Rak koji metastazira brzo

Rak jednjaka ima tendenciju da se brzo širi i rano metastazira na druge organe u tijelu. Njegova učestalost je u porastu, a najčešće se javlja kod muškaraca, osoba starijih od 60 godina i osoba nižeg socio-ekonomskog statusa. Učestalost raka jednjaka u svijetu sasvim je drugačija. U zemljama Dalekog istoka prelazi 100/100.000 stanovnika, dok je u Hrvatskoj u prosjeku 7/100.000. Zbog elastičnosti zida jednjaka, simptom otežanog gutanja javlja se tek kada se širina jednjaka suzi na polovinu ili čak trećinu svoje prave širine, koja iznosi 2 cm. Ostali simptomi uključuju povraćanje krvi, gorušicu, loš zadah, povraćanje, bol u grudima koji nema veze s jelom, kašalj uzrokovan gutanjem i gubitak težine.

Pokazalo se da dijeta s visokim sadržajem masti, malo proteina i malo kalorija povećava rizik od raka jednjaka.

Simptomi raka želuca

Najčešći uzrok raka želuca je maligna transformacija stanica sluznice želuca i tada se naziva adenokarcinom, što čini 90-95% svih slučajeva raka želuca. Učestalost raka želuca visoka je u mnogim zemljama, a u Hrvatskoj zauzima drugo mjesto, odmah nakon karcinoma bronhija. Međutim, incidencija i mortalitet opadaju u većini zemalja posljednih desetljeća. Kod muškaraca je 1,5 do 2 puta češći. Dr. Milorad Opačić istaknuo je da se rizik od raka želuca povećava s godinama, najviše kod osoba starijih od 55 godina.

Dugotrajna infekcija helikobakterijom koja živi na sluznici želuca, jedan je od primarnih uzroka raka želuca. Rizik je veći kod osoba koje imaju pacijenta u obitelji, uz neke rijetke genetske poremećaje koji povećavaju rizik od raka želuca, objašnjava dr. Opačić.

Dimljena i veoma slana hrana, voda puna nitrata i držanje pripremljene hrane na sobnoj temperaturi povezuju se s pojavom raka želuca. Pušači i alkoholičari pod većim su rizikom od ostalih. Mnoga istraživanja pokazuju da konzumiranje hrane koja sadrži vitamin C i beta-karoten, smanjuje rizik.

Simptome je lako zanemariti

U ranim stadijima raka želuca moguće je zanemariti simptome jer se radi samo o blagim tegobama kao što su nelagodnost u gornjem dijelu trbuha, osjećaj težine ili punoće nakon obroka, lagana mučnina, povremeno povraćanje i gubitak apetita.

Iako su simptomi veoma blagi, ako potraju ili se pogoršaju, trebali bi se odmah obratiti svom liječniku, savjetuje onkološki kirurg Robert H. Luri.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?