Fojnica

Reumal izrastao u brend zbog kojeg se gosti vraćaju u Fojnicu i BiH

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
17.02.2016.
u 07:00

Nisu čekali privatizaciju niti bilo čiju pomoć u Javnoj ustanovi za medicinsku rehabilitaciju i topličko liječenje Reumal u Fojnici

Javna ustanova za medicinsku rehabilitaciju i topličko liječenje Reumal iz Fojnice jedan je od rijetkih primjera ustanova u tzv. državnom vlasništvu, koje su ne samo preživjele proces tranzicije, već su i u novim uvjetima poslovanja nastavile putem uspješnog poslovanja, ulaganja te otvaranja novih radnih mjesta. Budući da zdravstvene ustanove ne podliježu privatizaciji, u Reumalu privatizaciju nisu ni čekali. A nisu čekali ni bilo čiju pomoć, piše Večernji list BiH.

Uspješno poslovanje

Nakon rata krenuli su s radom. Broj zaposlenih s prijeratnih 140 u međuvremenu povećao se na skoro 400. Raspolažu s 530 ležajeva na odjelima za fizikalne, kardio, neuro te posebnu i dječju terapiju. Početak 2016. u Reumalu je započeo investicijama oko pet mil. KM. Obnavljaju se smještajni i ugostiteljski kapaciteti izgrađeni 1979., novi izgled dobila je i recepcija, gradi se novo dizalo, bazen. Po riječima Jakova Gavrana, predsjednika UO, ulaganjima je prethodio niz poslovnih poteza menadžmenta. Riješili su višegodišnju dvojbu s osnivačkim pravima te ih, nakon lutanja po različitim razinama vlasti, ponovno vratili u općinu Fojnica koja ih, kažu, najbolje razumije. - U proteklih godinu dana imali smo 22 sjednice UO na kojima smo donijeli 44 odluke i to jednoglasno. Plod takvog rada su i ulaganja koja trenutačno realiziramo, kaže Gavran. Što je još važnije, osim menadžmenta, radom Reumala zadovoljni su i gosti. Među njima zatekli smo i Žarka Beloševića, predsjednika Matice umirovljenika Splitsko-dalmatinske županije. Već nekoliko godina u Fojnicu dovodi organizirane skupine umirovljenika iz rodnog Omiša i cijele županije, a oni su tek jedna od skupina umirovljenika iz RH, redovitih gostiju.

Zadovoljni gosti

- Ovdje sam 7. godinu zaredom. To najbolje potvrđuje koliko smo zadovoljni uslugom i susretljivošću osoblja. Zbog toga se u Fojnici više i ne osjećam gostom, kaže Belošević. Redoviti gosti su i organizirane skupine iz Slovenije koje privlači pristupačna cijena. Dolaze i gosti iz Libije sukladno sporazumu s Libijskim odborom za brigu o ranjenicima, gosti iz zemalja Beneluxa, potom s Blistog istoka koji ljeta provode u Fojnici. - Ipak, među najbrojnijim gostima su domaći koje nikako ne treba zaboraviti. Ono što je gostima iz inozemstva posebno zanimljivo jest mogućnost obilaska drugih lokacija. Umirovljenici iz RH, recimo, rado odlaze u Sarajevo, Visoko te Vitez, dok su omiljena odredišta Slovenaca Mostar i Međugorje, kaže Mersida Bureković, stručna suradnica za prodaju i marketing. Uz Reumal posljednjih godina niču i privatni turistički kompleksi čije kapacitete unajmljuje i Reumal, a surađuje i s ostalim turističkim djelatnicima u Fojnici koji njihovim gostima imaju mogu što ponuditi, od vjerskog, do seoskog turizma. - Mi želimo da naši gosti odu zadovoljni iz Fojnice i BiH, a ne Reumala. Oni često posjećuju Franjevački samostan, ali i sve druge sadržaje koje im nudi ne samo Fojnica, već i mjesta i gradovi koji su u našoj blizini, tako da kroz njihov boravak u Reumalu, zapravo, potičemo razvoj turizma cijele regije, ali i BiH, kazao je Eldan Lokmić, direktor Reumala.

Od menadžmenta poduzeća očekuje se i prikladna nacionalna zastupljenost zaposlenih. Direktor Lokmić tvrdi da nitko od prijeratnih djelatnika nije oštećen, ili je dobio otpremninu ili mu je uvezan staž... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije