Štednja premašila 11 milijardi KM

Rekordno štede i suzdržavaju se od potrošnje i investicija

VL
Autor
Željko Andrijanić
03.11.2017.
u 13:00

Brojke na prvu djeluju fascinantno. Naime, građani BiH štede u bankama čak 11,02 milijarde maraka. Radi se o rekordnim iznosima, pa čak su i u Europi te brojke među rekordnima. - Koliko god brojke djelovale dobro na prvu, one samo pokazuju koliko se građani boje investirati - kazao nam je čovjek koji radi s financijama i poznaje ovakav oblik štednje. Kada se prije godinu dana počelo ozbiljnije pričati o rekordnim iznosima koje bh. građani čuvaju u bankama reagirao je Saša Grabovac, izvršni direktor Udruge ekonomista RS-a “Swot”. - Mnogi se suzdržavaju od potrošnje i ulaganja, što dovodi do negativnog učinka na našem tržištu, jer se smanjuje promet i potrošnja - ističe Grabovac. Zašto ljudi tako oprezno štede novac analizirao je i sociolog Ljubiša Rokić. - Građani, poučeni negativnim iskustvima iz prošlosti, bili su primorani naučiti štedjeti za crne dane. Živimo na nestabilnom prostoru i nikad ne znamo što nas očekuje. Sva ulaganja su rizična pa zato imamo situaciju da je ogroman kapital, koji bi se mogao bolje iskoristiti, zarobljen u bankama - riječi su sociologa Rokića.

Nažalost, činjenica je i da ne štede svi, nego uglavnom oni najbogatiji. - Na sceni imamo proces visokosocijalnog raslojavanja, budući da samo jedan broj građana štedi, dok drugi nema šansu štedjeti nego mora pozajmljivati - kazao je kada je ovaj trend bio na vrhuncu, prije ovog, prof. dr. Kadrija Hodžić.

Također, problem je što komercijalne banke u kojima se čuva novac i koje su “pune kao brod” ne plasiraju dovoljno novca preko kredita, uglavnom ne stimuliraju poduzetnike na način na koji bi to trebalo, već svoje prihode ostvaruju preko bankarskih naknada, a te metode nisu nimalo dobre za jačanje države koja već godinama preživljava.

Zanimljivo je i da je Centralna banka objavila informaciju o rastu, spomenuvši i činjenice da prosječne plaće i mirovine ne bilježe značajan rast. - Važnost štednje je nesumnjivo velika i u današnje vrijeme jer štedišama omogućuje da stvore rezerve za buduću potrošnju i moguće financijske poteškoće, a štednja, istovremeno, stvara preduvjete financijskim institucijama za kreditiranje realnog sektora ekonomije - u pozitivnom tonu je zaključeno u priopćenju Centralne banke BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?