Čović - Vujanović

Regionalna suradnja jedini način da se ostvare nacionalni interesi

 Čović - Vujanović
16.08.2015.
u 18:44

Kao zajednički strateški prioritet obje zemlje u vanjskoj politici podvučena je suradnja sa susjedima

Predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragan Čović susreo se s predsjednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Teme razgovora bile su bilateralni odnosi dviju zemalja te regionalne prilike i suradnja. 

U duhu zajedničke ocijene zemalja Zapadnog Balkana da je gospodarstvo temelj povezivanja regije, razmatrana je mogućnost proširenja suradnje između dvije zemlje kroz aktivniju realizaciju projekata od zajedničkog interesa u oblastima komunikacija, 
razvoja elektroenergetskog sektora, transportne i prometne infrastrukture.

Istaknut je i veliki potencijal jačanja međusobne suradnje sudjelovanjem u IPA programu prekogranične suradnje, razmjeni iskustava u usklađivanju propisa i korištenja sredstava predpristupnih fondova EU, čemu će na poseban način doprinjeti sklapanje međudržavnog sporazuma o suradnji u oblasti europskih integracija.

Kao zajednički strateški prioritet obje zemlje u vanjskoj politici podvučena je suradnja sa susjedima, u kontinuitetu i s ciljem produbljivanje dobrosusjedskih odnosa. 

U tom duhu najavljeno je i potpisivanje Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore u Beču 26. kolovoza ove godine na marginama konferencije zemalja Zapadnog Balkana. Taj sporazum je ocijenjen iznimno značajnim, jer pokazuje da je u duhu otvorenosti i prijateljstva moguće rješavanje i teških bilateralnih pitanja na Zapadnom Balkanu. 

Obje zemlje su potvrdile svoju privrženost unapređenju regionalne suradnje, posebice u okviru berlinskog procesa i EU conectivity agende koje, između ostalog, pružaju mogućnost provedbe razvojnih projekata od najviše važnosti za zemlje Zapadnog Balkana. Istaknuta je kompatibilnost prioritetnih projekata u obje zemlje te opredijeljenost ka uzajamnoj suradnji i potpori u okviru međunarodnih i regionalnih asocijacija i inicijativa, odnosno suradnja na širem međunarodnom planu koju potvrđuje i spremnost na zajedničko korištenje diplomatsko-konzularne infrastrukture. 

Sugovornici su iznova potvrdili predanost obje zemlje u jačanju energetske sigurnosti regije kao pretpostavke njenog gospodarskog i društvenog prosperiteta. S tim u vezi osobito značajnim ocijenjeno je intenziviranje suradnje na projektu realizacije Jonsko-jadranskog plinovoda (IAP) i potpisivanje zajedničke izjave na ministarskoj razini o intenziviranju suradnje na tom projektu. U segmentu razvoja prometno-transportne infrastrukture pozdravljeno je sklapanje memoranduma o razumijevanju između Republike Albanije, BiH, Republike Hrvatske i Crne Gore koji se odnosi na potporu i suradnju pri realizaciji Jadransko-jonske autoceste. 

Sugovornici su se složili kako je regionalna suradnja jedini način da svaka od zemalja u regiji ostvari svoj nacionalni interes, jer regionalna suradnja više nije samo uvjet koji postavlja EU, već je u najboljem interesu svih zemalja regije. Stoga je i ovaj sastanak iskorišten kao prigoda da se još jednom podvuče značaj dobrosusjedskih odnosa i kontinuiranog dijaloga o modalitetima njihovog unapređenja. U tom smislu dogovoreno je intenziviranje kontakata i suradnje u predstojećem razdoblju, te daljnjeg reguliranja međudržavnih odnosa u duhu prijateljstva i otvorenosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije