Nakon najave Komšića

Razvrgavanjem koalicija dodatno bi se zakomplicirala politička situacija u bih

'KOMSIC'
Foto: ''
25.01.2015.
u 11:25

Eventualni izlazak Demokratske fronte (DF) iz parlamentarne većine na državnoj i federalnoj razini, što je kao mogućnost najavio lider te stranke Željko Komšić, dodatno bi zakomplicirao političku situaciju u zemlji.

Ionako nekompatibilne parlamentarne većine na razini države i entiteta dodatno bi bile destabilizirane, a bez obzira koje stranke zamijenile DF u pregovorima o uspostavi vlasti, mogućnost suradnje između različitih razina vlasti bila bi još neizvjesnija nego što je to sada slučaj. Ako bi federalnu vlast uspostavili SDA, HDZ BiH i DF, a državnu uz ove tri još stranke Saveza za promjene (SDS, PDP i NDP), postojale bi kompatibilne vlade na državnoj i federalnoj razini, ali ne i u Republici Srpskoj gdje većinu ima SNSD s koalicijskim partnerima - DNS-om i Socijalističkom partijom.

Usto, treba imati na umu da u državnom Domu naroda SNSD i DNS imaju tri od pet srpskih izaslanika i da mogu blokirati svaki zakon ili odluku državnog Parlamenta u kojem su oporba. Već i takav raspored snaga najavljuje nestabilno političko razdoblje uz česte sukobe entitetskih i državnih vlasti, ali i nefunkcionalnost same vlasti na razini BiH.

Ako DF izađe iz parlamentarne većine, ona prestaje postojati i morao bi se tražiti novi partner kako bi u Zastupničkom domu bila osigurana natpolovična većina. Ista situacija dogodila bi se i u Parlamentu Federacije BiH. U tom slučaju bi uspostava i funkcioniranje vlasti bili nemogući bez SDP-a il SBB-a, piše u nedjeljnom izdanju Večernji list BiH.

Poznato je da SDA nije sklon koaliranju s Fahrudinom Radončićem, ali je isto tako jasno da je SBB pa i SDP prihvatio ulogu oporbe u ovom izbornom mandatu. Stvari bi se vratile na početak i kada su u pitanju pregovori o uspostavi većine županijskih vlada jer bi SDA umjesto DF-a morao tražiti druge partnere za parlamentarnu većinu u Tuzli, Bihaću, Sarajevu i Zenici, a sve bi se odrazilo i na uspostavu županijskih vlada u Travniku i Mostaru. Kako god cijela priča završila, neosporna je činjenica da smo izgubili dosta vremena, a vrlo vjerojatno ćemo izgubiti i dodatne tjedne pa možda i mjesece ako se proces konstituiranja izvršne vlasti vrati na početak.     

Komentara 4

PS
pepo16.sn
19:13 25.01.2015.

Ova osoba nije zasluzila da se o njoj pise u Hrvatskim novinama.

PA
pacijent
21:11 25.01.2015.

ovo je hrvatski sejdo bajramovic ili izdajnik svog naroda

BR
brodarevac
12:51 26.01.2015.

komentari su vam smješni, šta će biti ako na popisu bude više Bosanaca i Hercegovaca nego Hrvata u BiH hoće li i oni moći tražiti svoj entitet. Dajte ljudi da normalno živimo bez krađe korupcije nepotizma jel nama nešto znače to što se busaju kako će pomoći Hrvatima u FBiH ili Bošnjacima u Mostaru ili i jednima i drugima u RSu kad ni jedni ni drugi ne rade ništa na tome osim što se lično bogate i kasnije obaraju sudske presude sa tim istim novcem. Probudite se malo kakav Sejdo sad imate Čovu pa će vam biti kao u raju ....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?