Žepče

Razvojna agencija Žepče provodi europski projekt “SafEarth”

09.08.2017.
u 11:00

Na području općine Žepče će se u idućih 30 mjeseci provoditi projekt “Transnational Advanced Management of Land Use Risk through Landslide Susceptibility Maps Design” (u prijevodu “Međudržavni projekt - izrada karata podložnosti na klizanje kao temelj smanjenja geoloških rizika prilikom prostornog planiranja”). Vodeći prijavitelj je Hrvatski geološki institut iz Zagreba, dok su partneri Razvojna agencija Žepče, Javna ustanova Zavod za geološka istraživanja iz Podgorice i Rudarsko-geološko-građevinski fakultet iz Tuzle. Projekt je odobren za financiranje unutar prvog poziva za dostavu projektnih prijedloga u okviru programa prekogranične suradnje INTERREG IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014. - 2020.

Glavni cilj projekta je raditi zajedno na rješavanju pitanja klizišta u regiji. Poznato je kako su jedne od posljedica klimatskih promjena vremenske neprilike i poplave, što posljedično dovodi do nestabilnosti tla.

Mnoge zone klizišta nalaze se u gusto naseljenim područjima koja izravno ugrožavaju ljude i imovinu.

S obzirom na ovaj visoki rizik, cilj projekta je identificirati i klasificirati ta područja projektiranjem i izradom zemljopisnih karti osjetljivosti (LSM), koje su priznate kao jedan od prioriteta u upravljanju i sprečavanju rizika.

Glavni rezultati ovog projekta bit će izrada karti osjetljivosti kroz konkretna primijenjena istraživanja koja će biti dostupna online široj javnosti. LSM će imati praktičnu primjenu informiranja lokalnoj upravi i građanima u područjima, kao što su prostorno planiranje, zaštita ljudskog zdravlja, biološke raznolikosti i prirode, upravljanje vodama.

Ulaganja

Ove se karte namjeravaju upotrebljavati prije većih ulaganja pojedinaca, općina, privatnih tvrtki, kao i velikih investicija od državne važnosti. Preporuke su javnim vlastima na lokalnoj i nacionalnoj razini koristiti i iskorištavati strategiju koja će biti urađena u okviru projekta, za bolju uporabu zemljišta. Razvoj strategije provedbe za učinkovito usklađene standarde zaštite okoliša u područjima rizične zone smanjuje rizike, poboljšava kvalitetu vode i tla te životnog standarda općenito. Zajednički problemi u vezi s pojavom prirodnih opasnosti bit će riješeni zajedničkom razmjenom znanja.

Teritoriji koji su obuhvaćeni projektom pogođeni su višestrukim poplavama koje su prouzročile klizišta i masovne zemljane pokrete u jugoistočnoj i središnjoj Europi u 2014. godini. Naglasak u projektima će biti na područjima s visokim potencijalom za klizišta gdje je prisutna nepravilna upotreba zemljišta zbog nezakonite gradnje, intenzivne poljoprivrede i rezanja stabala.

U sklopu projekta “SafEarth” bit će provedeni infrastrukturni radovi na sanaciji dijela cestovne infrastrukture i potpornih zidova u općini Žepče, na lokaciji Željezno Polje. Općina Žepče je tijekom poplava imala štetu veću od 30 milijuna KM. Registrirano je 80 velikih i 150 malih klizišta koja ni do danas nisu u potpunosti sanirana.

Oprema

Tijekom provedbe projekta bit će nabavljena oprema za praćenje građevinskih radova, kao što su TST, dron i GPS uređaji koji će prikupljati podatke za pripremu mapa. Projekt “SafEarth” ima za cilj izdvajanje zona koje su osjetljive na klizište, podržati smanjenje odnosno degradaciju ekosustava zbog ekstremnih događaja i olakšati provedbu strategije i planova upravljanja za zaštitu od klizišta i ublažavanja poplava, koji će dovesti do poboljšane organizacijske strukture i učinkovitosti upravljanja zemljištem. Trajanje projekta je 30 mjeseci, a ukupan proračun je 974.695,50 eura, od čega EU financira 85 posto, dok 15 posto financiraju partneri na projektu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?