Razmjena mišljenja o BiH

Pitanje promjene Izbornog zakona ključno za položaj triju naroda

24.10.2017.
u 08:53

Na sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) u Strasbourgu sinoć je održana razmjena mišljenja članova Odbora i predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine Dragana Čovića.

Uz brojne zastupnike koji su postavljali pitanja, u razmjeni mišljenja sudjelovale su i zastupnice Željana Zovko, Ivana Maletić i Dubravka Šuica te izrazile potporu nastojanjima državnog vrha Bosne i Hercegovine na njezinom euroatlantskom putu.

Zastupnica Zovko je tijekom svog obraćanja na Odboru za vanjske poslove uputila pitanje predsjedatelju Predsjedništva BiH Draganu Čoviću da prisutnima objasni značenje principa konstitutivnosti koji je često neshvaćen, osobito u kontekstu BiH, i što to znači za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

- Što se će se dogoditi s Bosnom i Hercegovinom ako se ne riješi pitanje Izbornog zakona - pitala je Zovko, koja se potom osvrnula i na Mostar, grad taoc, u kojem izbori nisu održani od 2008. godine te je povukla paralelu problema grada Mostara s problemom koji je prisutan i na razini Bosne i Hercegovine, pitanje konstitutivnosti i reprezentativnosti.

Zastupnica Maletić osvrnula se na važnost snažnijeg ulaganja u BiH iz EU te je navela kako se često ukazuje na velike investicije u BiH iz Turske, Rusije, Kine i drugih država, a da niti jedan projekt nije financiran uz potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (tzv. Junckerov fond), Osim toga, prisutnost Europske investicijske banke je jako niska, a dio komponenti IPA-e (predpristupnog programa pomoći) još uvijek nije dostupno. Europski put BiH, kazala je, moramo podržati otvaranjem izvora financiranja i snažnijim ulaganjima.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović složio se da je EU nedovoljno prisutna te je naveo primjere brojnih poduzetničkih projekata koji su u potrazi za europskim ulagačima. Uz to infrastrukturna ulaganja u promet, energetiku, okoliš, znanost, znatno bi pomogla u stvaranju novih radnih mjesta i ostanku stanovništva u BiH. 

-Svi građani Bosne i Hercegovine zaslužuju živjeti u državi u kojoj je vladavina prava najviša vrijednost i gdje se presude neovisne sudbene vlasti poštuju. Pitanje promjene Izbornog zakona je ključno za položaj triju naroda, ali naglašavam položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini. Koristim ovu priliku pozvati međunarodnu zajednicu i sve europske institucije da podupru i ohrabre državno političko vodstvo Bosne i Hercegovine na euroatlantskom putu i što bržem dobivanju kandidatskog statusa. Bez funkcionalnih institucija Bosna i Hercegovina bi se našla pred rizikom daljnje stagnacije, a to bi imalo katastrofalne posljedice na jugoistoku Europe, ali i u samoj Bosni i Hercegovini – naglasila je potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu, Dubravka Šuica.

Predsjednik Čović je izrazio optimizam i odlučnost u rješavanju svih problema koji stoje pred Bosnom i Hercegovinom, a višekratno je izrazio potrebu dobivanja kandidatskog statusa kao najvažnijeg preduvjeta za nastavak europskog puta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?