Naslovnica Vijesti

Razbijanje mitova: Crveno meso je zapravo zdravo i kava je dobra za organizam

Posotji nekoliko mitova o hrani, a popularna nutricionistica ih je odlučila pobiti
02. rujna 2019. u 07:25 0 komentara 269 prikaza
Foto: Shutterstock

Monica Reinagel, svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a sada je otkrila koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće. 

Kava 

Konzumacija crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako se konzumira umjereno, nema potrebe izbaciti ju iz dnevnog unosa.

Crveno meso 

Reinagel kaže da ovo meso ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon (hrv. plućna pečenka) i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preproručuje njegova konzumacija.

Svinjska mast 

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistica savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala. 

Krumpir 

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.