PROVEDEN UNUTARNJI NADZOR

Ravnatelj bolnice u Čakovcu o optužbi na mrežama: Medicinska sestra nije hranila mrtvu pacijenticu

27.01.2023.
u 12:21

Povjerenstvo je zaključilo da nije bilo propusta u dijagnostičko-terapijskom zbrinjavanju pacijentice i da je liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke

Ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović opovrgnuo je optužbe koje je u svojem statusu na Facebooku objavila kćer pacijentice iz Pribislavca, a koji su potom prenijeli brojni mediji. Kćer je podnijela pritužbu na neprofesionalno ponašanje osoblja Odjela za gastroenterologiju i opću internu medicinu prema njezinoj majci tijekom boravka u bolnici.

Na društvenoj mreži napisala je da je majka iz bolnice izašla u lošijem stanju nego kad je došla te da je vidjela kako medicinska sestra hrani mrtvu pacijenticu u sobi u kojoj je ležala i njezina majka. Bolničko Povjerenstvo za izvanredni nadzor utvrdilo je da je pacijentica zaprimljena na OHBP-u, gdje je u najkraćem vremenskom periodu pregledana i postavljena joj je radna dijagnoza, a o čemu su obaviješteni i sama pacijentica i njena kćer.

Došla je na pregled radi kašlja, a otkriven joj je tumor trbuha.

- S obzirom na potrebu provođenja daljnjih postupaka, pacijentica je smještena na Odjel za gastroenterologiju i opću internu medicinu gdje su napravljeni svi dijagnostičko terapijski postupci koji su bili potrebni za daljnje liječenje i zbrinjavanje pacijentice – istaknuo je Šegović.

Povjerenstvo je zaključilo da nije bilo propusta u dijagnostičko-terapijskom zbrinjavanju pacijentice i da je liječena sukladno pravilima dobre medicinske struke. Pacijentičino fizičko stanje prilikom otpusta iz bolnice bilo je sukladno i očekivano s obzirom na postavljenu dijagnozu i liječenje.

Pacijentica se, dodao je, ni jednom nije požalila medicinskim sestrama tehničarima i liječnicima koji su je svakodnevno posjećivali u više navrata. Bolnica opovrgava i tvrdnje da je medicinska sestra hranila mrtvu pacijenticu. Pacijentica je umrla kasnije, rekla je pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent.

- Nakon unutarnjeg nadzora utvrđeno je da je medicinska sestra hranila palijativnu pacijenticu koja je bila živa u trenutku hranjenja. Temeljem iskaza djelatnika potkrijepljenih medicinskom dokumentacijom smrt bolesnice je nastupila nakon hranjenja i to za vrijeme nazočnosti medicinske sestre koja je evidentirala postupke u sestrinsku dokumentaciju,a koje je prethodno obavljala kod pacijentice. O smrtnom ishodu obavijestila je kolege i liječnika. Palijativna pacijentica u to vrijeme nije primala infuzijsku terapiju, što je utvrđeno uvidom u medicinsku dokumentaciju, već je pacijentici nakon hranjenja postavljen gravitacijski sistem za kontinuiranu rehidraciju – istaknula je Korent.

Bolnica se, rečeno je, eventualne nesporazume u komunikaciji trudi smanjiti na najmanju moguću razinu, pa djelatnici polaze tečajeve komunikacijskih vještina i za smanjenje stresa na radnom mjestu.

- Hoće li neki sada ispričati Županijskoj bolnici Čakovec i svim njezinim djelatnicima za slučaj kojega nema? - upitao je Šegović. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije