bili bez električne energije

Ratni izum iz BiH omogućit će Ukrajini proizvodnju struje

14.12.2022.
u 18:39

Ovaj tim je radio kao jedan čovjek. Imali smo puno elana da dobijemo struju i da slušamo neke vijesti, muziku i tako. I to je bilo zabavno! Sve ono što je bio rat - zabavno je bilo raditi to", kaže bivši profesor.

Grad Goražde tijekom rata je bio u potpunosti bez električne energije i uvjeta nužnih za život. U opsadi grada koja je trajala tri i pol godine stanovnici su izumili malene centrale koje su im osiguravale struju, a sada će ih vjerojatno početi slati i u Ukrajinu. 

"Mi smo se snalazili s mnogim stvarima da napravimo centralu. Nije bilo mnogo materijala, radili smo u radionicama koje smo napravili, tražili smo materijal u otpadima, razbijenim autima skidali smo diferencijale, motore od mašina i sklapali smo centrale", rekao je za N1 Aziz Lepenica, profesor goraždanske stručne škole u mirovini koji je bio jedan od sudionika u izgradnji centrala.

Struja iz tih centrala je, kaže, imala dobar učinak. Uspjeli su koristiti mašine, bušilice i druge uređaje, ali bilo je izuzetno opasno to raditi. "Mnogi su ljudi platili skupu cijenu: bilo ih je koji su dali svoje živote. Drina je velika, digne se Drina, sajle se stežu za centralu, ona pukne i ode onda i centrala i sve ode. Bilo je opasno, ali smo izdržali sve", rekao je Lepenica.

Rad na centralama se odvijao noću jer, kako kaže, "danju se pucalo". Koristili su baterije, snalazili se u mraku i pokušavali namjestiti ranije oštećene centrale. "Što se tiče centrala i toga, mi smo radili kao jedan. Ovaj tim je radio kao jedan čovjek. Imali smo puno elana da dobijemo struju i da slušamo neke vijesti, muziku i tako. I to je bilo zabavno! Sve ono što je bio rat - zabavno je bilo raditi to", kaže bivši profesor.

Novi premijer vlade Bosansko-podrinjske županije Edin Ćulov rekao je da je i sam sudjelovao u izradi centrala tijekom rata. Kontaktiran od Europske unije, premijer Ćulov je napravio prvi projekt u svom mandatu u kojem je narodu Ukrajine poslao skice, crteže i videomaterijale kako bi i oni napravili centrale na svojim rijekama.

"Zamislite sada kada su najduže noći, od 21. prosinca, cijelu noć biti bez struje. Bez ikakve svjetlosti, ne možete ništa čitati, ne možete ništa gledati, nema rasvjete na ulici. To je nepojmljivo. Teško je opisati onome tko nije doživio. Baš na ovom mjestu na kojem se nalazimo bile su stotine centrala", rekao je Ćulov.

Danas u Omladinskoj ulici u Goraždu, u muzeju na otvorenom, postoji replika oklopnog vozila i centrale koje su izradili učenici i nastavnici Srednje stručne škole "Džemal Bijedić" za Dan grada Goražda. Oni su ti koji će raditi nacrte i replike centrala te ih slati u Ukrajinu.

"Ove godine premijer nas je pozvao da izradimo projekt ove centrale koji će se preko EU poslati u Ukrajinu za opskrbu strujom. Imamo pet inžinjera strojarske struke i naši učenici strojarstva, zajedno s profesorima, rade na svim ovim projektima. Profesori rade skice, a učenici ih implementiraju", izjavio je Sedin Hadžimusić, ravnatelj SSŠ "Džemal Bijedić".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije