U Grudama održana peta po redu Raštikijada

Raštiku kuhali i natjecatelji showa “Ljubav je na selu”

31.10.2016.
u 09:00

Grude su protekloga vikenda bile središte kulinarstva, odličnog druženja, pjesme i veselja, i to na imanju Marića gaj gdje je održana peta, jubilarna “Raštikijada”. Specijalitet s hercegovačkom dušom, kako je raštiku još na prvom druženju nazvao bosanskohercegovački gospodarstvenik Jozo Bogdan, privukao je ljude iz raznih krajeva Hrvatske, BiH, Slovenije, kao i drugih europskih država, s obzirom na to da su i brojni vlasnici motela i hotela predlagali za protekli vikend Raštikijadu, natjecanje u kuhanju raštike. Voditelj programa bio je pisac i Večernjakov novinar Frano Vukoja koji je odmah na početku zagrijao atmosferu pričom o raštiki koju su uzgajali još u doba faraona u drevnom Egiptu, jeli su je i stari Grci i Rimljani, a povijest će nekad pisati - jeli su je i Hercegovci, a imali su i natjecanje posvećeno ovoj iznimno zdravoj i hranjivoj biljci. Kod Marića uistinu ništa nije nedostajalo, od vrhunskog domaćeg vina, do svih vrsta jela jer je izbor bio raznovrstan i mogli su uživati i oni koji ne vole raštiku, ako takvih uopće ima.

Čak su se pili i zanimljivi shakeovi od raštike u kombinaciji s voćem i povrćem, što je bila prigoda da se ljudi upoznaju s nekim novim načinima korištenja ovoga povrća.

- Zadovoljni smo odzivom gostiju i natjecatelja. Drago nam je što se raštika priprema na različite načine, da nije sve konvencionalno. Tražimo prikladan termin za pripremu jela i natjecanja u pripremanju drugih tradicionalnih jela, kao što su, primjerice, šparoge, otkriva nam Marko Marić, organizator i sin začetnika ove manifestacije Tome Marića koji je sa suprugom Zdravkom pokrenuo sve ovo. Za najbolja mjesta borilo se 18 ekipa, a ove godine posveta je stigla i legendarnom Bobu Dylanu. Njegovo ime nosila je novinarska ekipa koju su činili Slovenka Tina Bernik, Robert Bubalo, koji je predstavljao Hrvatsku, i Zdenko Jurilj kao predstavnik BiH. Dvojac Bubalo - Jurilj je, pretpostavljate, dio Večernjakova tima, o kojem se redovito čita i na stranicama kulture, s obzirom na sjajne dokumentarce koje rade. Ako ime ekipa sugerira nešto, nobelovac Dylan bi se trebao pripremiti i na to da će možda biti dio nekog od nadolazećih dokumentaraca u sastavu ove ekipe, a kako stvari stoje, prije bi oni mogli doći do njega nego Švedska akademija koja ga posljednjih dana uporno pokušava kontaktirati glede preuzimanja nagrade.

Što se tiče doprinosa manifestaciji, Grahijada iz Belog Manastira dala je ogroman doprinos.

Pripremili su šarana na rašljama, grah u ćupu, fiš-paprikaš, čvarke, baranjski čobanac..., a da vrijeme nije bilo ograničeno, zasigurno bi, s obzirom na to koliko su toga ponijeli sa sobom, bili ekipa koja je najdulje sudjelovala na natjecanju. Ali, to nikome ne bi zasmetalo s obzirom na vrhunski okus njihovih jela.

Druga ekipa koja je dobila nagradu za doprinos je Agroturizam Konavle. Konavljani su istaknuli kako ih imanje Marića gaj iz godine u godinu ugodno iznenadi. A raštiku je ove godine pripremao i dvojac bez konkurencije. Dražen Božić Cvrca iz Gruda i Stanko Rajčić iz Drniša (RH) ovih su dana popularni u svim državama okruženja s obzirom na svoj angažman u emisiji “Ljubav je na selu”. Trenutačno je po nekoliko djevojaka na njihovim farmama, ali opet je Dražena i Stanka zapalo kuhati. - Pa gledajte, ne znaju djevojke ovako napraviti raštiku. Nisu one iz Hercegovine, ali naučit će. Ako neka ostane kod mene na imanju, imat će vremena naučiti, kroz smijeh nam govori Dražen dok priprema ukusno jelo. Uz druženje i pjesmu stiglo se i do izbora najboljih.

U žiriju su sjedili Ivan Jurilj, Stipe Primorac i Slavo Bago, te dvojac koji je od prve Raštikijade dio žirija. Dvojica Ljuba se ne mijenjaju, a to su Ljubo Grizelj, grudski načelnik, i Ljubo Jurčić, ekonomski stručnjak i političar. Za inovativnost nagradu je dobila ekipa Salatosen.

Treće mjesto pripalo je lanjskim pobjednicima Bilo Tradeu, drugi je bio Hotel Brotnjo, dok su pobjednici ove godine Hajdučke vrleti. Ocjenjivala se boja, izgled, gustoća, miris, izgled i čvrstoća mesa, okus i opći dojam, tako da pobjednici, ali i svi drugi nagrađeni, s obzirom na sve navedeno, mogu biti uistinu zadovoljni. Druženje je trajalo do kasno u noć, a pomicanje sata unatrag samo ga je produljilo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?