Predviđanja UNO BiH

Rast prihoda od neizravnih poreza ove godine iznosit će 2,9 posto

PRIHODA
08.01.2016.
u 07:00

Iz Uprave za neizravno oporezivanje projektirali su rast tih vrsta prihoda na 3,4 posto 2017. te 3,7 posto 2018.

Projektirana stopa rasta prihoda od neizravnih poreza za ovu godinu iznosi 2,9 posto, naveli su u Odjelu za makroekonomsku analizu Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Projektirana stopa rasta tih vrsta prihoda za 2017. je 3,4 posto, a za 2018. 3,7 posto, navodi se u biltenu Odjela dostavljenom Srni. Projekcija prihoda za to razdoblje zasnovana je na projektiranim relevantnim makroekonomskim pokazateljima, povijesnoj sezonskoj shemi naplate i projekcijama pojedinih kategorija prihoda za prošlu godinu te efektima izmjena politika u oblasti carina i trošarina na duhan. Najveći generator suficita prihoda od neizravnih poreza u tom razdoblju je PDV, s obzirom na njegov značajan udio u prihodima te planiranim stabilnim stopama rasta, a nakon toga slijede trošarine na duhan, piše Večernji list BiH.

Projekcije prihoda od trošarina na duhan od 2016. do 2018. zasnivaju se na primjeni postojeće politike oporezivanja duhanskih prerađevina, koja podrazumijeva kontinuirano povećanje specifične trošarine na cigarete u visini od minimalnih 0,15 KM po kutiji, kretanje minimalne trošarine na cigarete u visini od 60 posto prosječne ponderirane cijene cigareta te povećanja specifične trošarine na rezani duhan u visini od 80 posto minimalne trošarine na cigarete. Budući da će rast trošarina na cigarete dovesti do rasta maloprodajnih cijena, ubuduće se očekuje pad potrošnje, piše Večernji list BiH.

Imajući u vidu visok stupanj ovisnosti o pušenju u BiH, realno je očekivati pojačani prelazak potrošača na jeftinije brendove cigareta. Već je u prošloj godini bila evidentna promjena tržišne strukture u korist domaćih jeftinijih brendova, čija se potrošnja za devet mjeseci prošle godine povećala za 12 posto, dok je potrošnja uvoznih, skupljih, brendova cigareta opala za jedan posto. Projekcije trošarina na naftne derivate i cestarine izrađene su na pretpostavkama zaustavljanja trenda snažnih stopa rasta potrošnje te njihovog kretanja u skladu s makroekonomskim projekcijama. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije