Vlada Federacije BiH

Raspodjela prihoda od boravišne pristojbe isključivo u korist općina

09.12.2016.
u 08:00

Vlada Federacije BiH utvrdila je i Parlamentu na usvajanje po žurnom postupku uputila prijedlog proračuna FBiH za 2017., kao i prijedlog zakona o njegovu izvršenju. Prema usvojenom prijedlogu, FBiH će u idućoj godini raspolagati proračunom u iznosu od 2.747,628.075 KM, što je za 148,8 milijuna KM ili 6% više u odnosu na ovogodišnji.

Potpora zapošljavanju

Novina u proračunu za iduću godinu je i stavka od 30 mil. KM namijenjena subvencioniranju privatnih poduzeća i poduzetnika, a namijenjena je financiranju prvog zapošljavanja i samozapošljavanja. “U odnosu na ovogodišnji, ni u proračunu za 2017. nema značajnijih promjena. Namjera nam je nastaviti s uštedama, sačuvati postojeću financijsku stabilnost koja podrazumijeva i redovitu isplatu plaća te izmirenje obveza prema Zavodu MIO, ali i zaustaviti trend daljnjeg zaduživanja jer nam dosadašnja od iduće godine u značajnijem postotku dolaze na naplatu”, kazala je Jelka Milićević, ministrica financija i dopredsjednica Vlade. Uz proračun za iduću godinu i zakon o njegovu izvršenju, Vlada FBiH utvrdila je i u parlamentarnu proceduru po žurnom postupku uputila i prijedlog zakona o dopuni Zakona o proračunima. Njegovim donošenjem omogućeno je financiranje grada Mostara u 2017. s obzirom na to da u njemu ni ove godine nije bilo izbora. Za donošenje proračuna Mostara i odluke o njegovu izvršenju te provedbu odgovoran je gradonačelnik Mostara koji spomenute akte donosi uz suglasnost načelnika za financije. Vlada je donijela i nacrt zakona o boravišnoj pristojbi. Njime se ova oblast, po uzoru na zemlje regije, definira zakonom, a ne uredbom kao što je to sada slučaj.

Izdvajanja i imenovanja

Usklađuju se propisi u oba entiteta s obzirom na to da je RS zakonom već uredio ovu oblast. Prema ovom zakonu u FBiH, predložena je raspodjela prihoda od boravišnih pristojbi u korist općina kojima ide 80% prihoda, dok ostatak u jednakom omjeru od po 10% dijele županije i FBiH. Na ovakvu raspodjelu negodovali su iz SŽ-a i HNŽ-a, a stav iz spomenutih županija prenijeli su ministri Aljoša Čampara i Elvira Dilberović koji su bili protiv donošenja zakona. Donesena je i odluka o utrošku sredstava za uređenje gornjeg toka rijeke Trebižat. Na prijedlog Ministarstva kulture i sport, za financiranje programa i projekata kulturnih društava “Preporod”, “Napredak”, “Prosvjeta” i “La Benevolencija” izdvojeno je 180.000 KM. Vlada je obavila i nekoliko imenovanja. Za ravnatelja Agencije za obnovljive izvore energije imenovan je Boriša Misirača, a Federalne informatičke agencije Esad Mahmutović.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?