NIJEG BH. ČASNIKA

Radončić traži sankcije 
za Kutlovca i dužnosnika koji ga je htio zaštititi

radoncic
Foto: klix.ba
23.12.2013.
u 09:03

Sigurnosna situacija za sve pripadnike UN misije u Južnom Sudanu je ionako teška, a svojim postupkom Kutlovac je samo dodatno otežao poziciju 25 bh.mirovnjaka

Nesvakidašnji postupak zamjenika zapovjednika bosanskohercegovačkog kontigenta Mirovne misije UN u Južnom Sudanu, Edvina Kutlovca, koji je samovoljno napustio misiju, neće proći bez sankcija. Ministar sigurnosti BiH, Fahrudin Radončić, zatražit će pokretanje stegovnog postupka protiv Kutlovca, koji je inače zaposlenik Granične policije BiH.

Teška situacija

Sigurnosna situacija za sve pripadnike UN misije u Južnom Sudanu je ionako teška, a svojim postupkom Kutlovac je samo dodatno otežao poziciju 25 bh.mirovnjaka, kojima je u trenutku napuštanja misije bio v.d. zapovjednika, budući se zapovjednik Zlatan Mitić nalazio na redovitom godišnjem odmoru. Iako okolnosti pod kojima je Kutlovac donio kontroverznu odluku nisu u potpunosti rasvijetljene, objavljeno je kako je on zajedno s jednim nizozemskim policijskim časnikom, samovoljno napustio Južni Sudan zrakoplovom koji je njemačka vlada poslala po svoje civile u ovoj nemirima zahvaćenoj zemlji.

Odlukom zapovjednika Mitića, koji se danas vraća na dužnost, na poziciju zamjenika zapovjednika bh. kontingenta postavljen je Ale Šiljdedić, široj javnosti poznat kao bivši glasnogovornik MUP-a Unsko-sanske županije. Iz Ministarstva sigurnosti BiH su u subotu objavlili kako ovakav rasplet događaja nije uzrokovao nikakvu dodatnu nesigurnost bh. pripadnika Mirovne misije UN u Južnom Sudanu. No, jasno je da potez Edvina Kutlovca nije mogao pozitivno utjecati na njemu podređene policajce, među kojima je i dvoje tek jučer evakuiranih iz posebno ugroženog sjevernog dijela zemlje. Da je u pitanju vrlo ozbljan incident pokazuje jučerašnja službena izjava iz Ministarstva sigurnosti u kojoj se traže sankcije i za odgovorne osobe u BiH.

Šteta za ugled BiH u UN-u

-Osim za Kutlovca, koji je svojim činom nanio štetu ugledu bh. policajaca u UN misijama koji su se u proteklim godinama pokazali dostojnim i hrabrim predstavnicima svoje zemlje širom svijeta, ministar Radončić će tražiti od ravnatelja Granične policije, Vinka Dumančića i pokretanje stegovnog postupka protiv još jednog visokopozicioniranog dužnosnika Granične policije. On je pokušao deziformirati Ministarsvo sigurnosti i opravdati nedopustiv čin Kutlovca te praktično spriječiti postupak protiv ovog policajca, priopćeno je iz Ministarstva.

U Južnom Sudanu vlada prava ratna atmosfera nakon što je došlo do oružanih sukoba između pristalica aktualnog i bivšeg predsjednika ove afričke države.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije