Traniranje strogoće

Radončić ponovno u pritvoru zbog izjave da ne komentira pravosuđe

05.03.2016.
u 07:00

Sud BiH na jučerašnjem je ročištu prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH za određivanje pritvora bivšem ministru sigurnosti BiH i predsjedniku SBB-a Fahrudinu Radončiću, piše Večernji list BiH. Prijedlog za određivanje pritvora Radončiću uputilo je Tužiteljstvo BiH nakon što je Kazneno vijeće Suda BiH odbilo žalbu i prijedlog Tužiteljstva BiH da Radončić bude vraćen u pritvor zbog kršenja ranije određenih mjera zabrane. Ranije je Tužiteljstvo BiH pritvor tražilo smatrajući da je Radončić dao izjavu za medije nakon što je pušten iz Pritvorske jedinice Suda BiH, te zbog toga što je nazočio proslavi na 31. katu Avazova Twist Towera. Ponovni pritvor određen je samo zbog dvije rečenice.

Žele me ‘ubiti’

- Još nisam pročitao cijeli tekst, nije moje komentirati sudske presude. Time će se baviti moj odvjetnički tim, a ja, kao političar, trebam se posvetiti jačanju koalicije, izgradnji, zapošljavanju i svom poslu. Neka svatko radi svoj posao - rekao je Radončić. No, zanimljivo je da je u međuvremenu odvjetnik Dragan Barbarić u intervjuu za Večernjak najavio kako je Radončić trebao biti uhićen u Turskoj po političkom nalogu te da mu je trebao biti podmetnuta torba s novcem i zlatom. Sam Radončić je u obraćanju sutkinji Minki Kreho rekao da postoji neuobičajena tendencioznost Tužiteljstva BiH prema njemu. Naveo je da su tri dana prije nego su se pojavili u sudnici, stenogrami njegovih prisluškivanih razgovora objavljeni u medijima, a što su ombudsmani i VSTV BiH potvrdili da je kršenje ljudskih prava. Radončić je naveo i kako je Tužiteljstvo u svom prijedlogu za produljenje pritvora navelo čak i to da pritvor traže iz razloga što će Ismir Jusko zvani Švabo, član SBB-a BiH i ministar unutarnjih poslova Sarajevske županije, spriječiti nadzor njegova boravka na adresi koju je dao sudu, odnosno onemogućiti da pripadnici PU Centar rade svoj posao kako treba. Istaknuo je da Tužiteljstvo BiH očigledno ne zna da ministar ne upravlja operativnim radom policije, nego to radi ravnatelj policije, koji je u ovom slučaju član SDA. Radončić je nakon toga istaknuo da Tužiteljstvo BiH uglednog političara i industrijalca želi pretvoriti u običnog kriminalca i da mu sroza vjerodostojnost. Kao motiv zašto Tužiteljstvo BiH želi uništiti njegovu vjerodostojnost, Radončić je naveo da iza svega stoji namjera da on u ožujku na suđenju na Kosovu u slučaju Nasera Keljmendija svjedoči iz pritvora. Radončić je istaknuo kako ga Tužiteljstvo BiH želi “ubiti” i kao osoba i kao političara, a za potrebe jednog čovjeka koji je umislio da istodobno vodi dvije političke stranke, te da je optužnica politički motivirana. Dodao je i kako se Tužiteljstvo ponaša vidovito, tumačeći što je on htio i mislio reći, te je naglasio da je imao više od 35 policijskih kontrola za ovih 17 dana, da ga je kontroliralo više od 30 različitih policajaca, ali da nijednom nije utvrđeno kako je prekršio mjere zabrane.

Kaotično stanje

- Taj dan kada sam pušten iz pritvora policajci su mi rekli da imam 15 minuta za napustiti Pritvorsku jedinicu i nisam stigao pročitati odluku te nisam znao da ne smijem davati izjave za medije. Ako smatrate da takav nesvjestan propust zavrjeđuje još mjesec i dva pritvora..., kazao je Radončić. On je dodao da je taj dan bila tolika zbrka da po njega čak nije došlo ni njegovo osobno osiguranje, nego privatne osobe.

Radončić je naglasio kako, čak i kada se trebala napraviti liječnička intervencija - EKG, mjerenje tlaka i vađenje krvi - nije htio da opterećuje Sud svojim premještajem s 33. kata, nego je zvao da liječnik obiteljske medicine dođe k njemu.

Odvjetnik Dragan Barbarić je također naglasio da Tužiteljstvo BiH nije nadležno tražiti ponovno određivanje mjere pritvora Radončiću, a zatražio je od Suda i da mu se ukine i kućni pritvor, te izrekne samo mjera zabrane sastajanja i kontaktiranja sa svjedocima i suoptuženima.

“Mjera kućnog pritvora se određuje zbog opasnosti od bijega, a ni Tužiteljstvo BiH u svom prijedlogu nije navelo da je takva bojazan uopće postojala. Napomenut ću i to da je Radončić prije uhićenja trebao putovati u Tursku, a potom je bio u Crnoj Gori tri dana i vratio se. Da je htio bježati ne bi se vratio”, objasnio je Barbarić. Radončićevo zatvaranje moglo bi imati političke posljedice. 

Ključne riječi

Komentara 1

ZU
zucca
12:43 05.03.2016.

Komunističke metode hapsenja !!!!! Ideja Dodika da se preispita rad suda i tužilaštva izgleda da su opravdana, jer sama činjenica da vas neko hapsi samo zato što kritikujete nerad je apsurd i vrijeme koje je daleko iza nas. Zar jeje još uvijek na snazi verbalni delikt , komunistička metoda,zbog kojega je stradalo mnogo , mnogo nedužnih.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije