Predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović:

Radnicima bi trebalo osigurati slobodnu nedjelju i naknade za rad vikendom

13.03.2022.
u 14:38

 Predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH (SSSBiH) Selvedin Šatorović smatra kako bi i u BiH trebalo razmišljati o uvođenju četverodnevnog radnog tjedna ali je istodobno i skeptičan jer, kako kaže, nije prošla ni inicijativa zastupnika kojom bi se radniku s dosadašnjih 24 sata povećao tjedni odmor na 36 sati.

- Svakako da bi trebalo razmišljati o uvođenju četverodnevnog radnog tjedna. Pokazalo se na primjeru nekoliko razvijenih zemalja Zapadne Europe da takav sustav rada ima pozitivne efekte i na poslodavce i na radnike. No, realno govoreći, mislim da smo mi u Bosni i Hercegovini daleko od uvođenja takvog modela rada – kazao je predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Inicijativa na pravo radnika na tjedni odmor

Predsjednik SSSBiH je podsjetio kako je prošle godine odbijena inicijativa za donošenje Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu FBiH, uključujući i izmjenu člana 46., koji definira pravo radnika na tjedni odmor.

Tom izmjenom bi se s dosadašnjih 24 sata tjedni odmor povećao na 36 sati tjedno. Također, u tih 36 sati odmora u određenim djelatnostima, u koje spada i trgovačka, obavezno bi se uključila i nedjelja.

- Ne trebamo izgubiti iz vida i činjenicu da su neke od najrazvijenih zemalja u Europi odavno uvele takvu vrstu zabrane i da to nije imalo negativne posljedice na njihovu ekonomiju – podvukao je Šatorović.

Kao primjer naveo je Njemačku i naglasio kako je malo vjerojatno da ona nije napravila sve moguće analize eventualnih posljedica uvođenja zabrane rada nedjeljom u trgovačkom sektoru prije nego je donijela takvu odluku.

Nema jedinstvenog rješenja po pitanju zabrane rada nedjeljom

Predsjednik SSSBiH je napomenuo kako na razini BiH ne postoji jedinstveno rješenje glede zabrane rada nedjeljom s obzirom na to da je radno zakonodavstvo na entitetskoj razini.

- Činjenica je da se pitanje zabrane rada nedjeljom najviše veže za radnike i radnice u trgovinama, ali ne trebamo zaboraviti da postoje i druge oblasti u kojima bi se trebalo radnicima osigurati da imaju slobodnu nedjelju – kazao je Šatorović.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku potpuna zabrana rada trgovina nedjeljom na snazi je u Tomislavgradu, Livnu, Kiseljaku i Sanskom Mostu.  

Isplate naknada za rad vikendom poslodavci ne poštuju

Govoreći pak o poštivanju zakona i ugovora u dijelu isplate naknada za rad vikendom i/ili blagdanima/praznicima, tu još uvijek, podvlači Šatorović, postoje brojni slučajevi da poslodavci to ne poštuju.

Ističe kako radnici u BiH nerijetko rade mnogo više sati nego što bi prema zakonu smjeli, a nemaju slobodne dane ili ih se čak tjera da 'narade slobodne dane'.

-Nažalost, uprave za inspekcijske poslove nemaju dovoljan kapacitet da u potpunosti zaštite radnička prava, a prije svega u pogledu prekovremenih sati. To je dodatno otežano izmjenama Zakona kojim se Federalnoj inspekciji rada oduzela nadležnost kontrole kršenja Zakona o radu na terenu - navodi Šatorović.

Neadekvatno plaćeni prekovremeni sati

Pored velikog broja odrađenih prekovremenih sati, dodaje on, dodatni problem predstavljaju neadekvatno plaćeni prekovremeni sati.

-Zato jedan od naših zahtjeva (sindikata), između ostalog, ostaje i jačanje inspekcijskih tijela i davanje većih ingerencija inspektorima na terenu – naveo je predsjednik SSSBiH.

Napominje i to, da se veliki broj radnika odlučuje šutjeti jer se boje da ne izgube posao.

- S obzirom na to da kod mnogih radnika postoji bojazan od gubitka posla ako prijave bilo kakva kršenja njihovih prava, veliki broj se odlučuje  šutjeti. Zato je vrlo teško doći do egzaktnih podataka, ali ono što sa sigurnošću možemo tvrditi je da još uvijek imamo mnogo poslodavaca koji, nažalost, radnicima ne plaćaju rad vikendom i/ili blagdanima/praznicima- zaključuje predsjednik SSSBiH Selvedin Šatorović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?