Meddžida Kreso

Radit ćemo svoj posao kako nalažu Ustav i zakoni

Meddzida Kreso
02.02.2016.
u 15:22

U proteklih gotovo 11 godina rada Suda BiH, više smo puta bili u teškim situacijama, imali vrlo komplicirane predmete, predmete od javnog i medijskog interesa. Međutim, ne pamtim da smo ikada bili izloženi ovakvoj vrsti pritisaka, ocijenila je u intervjuu Feni predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso.

- Nikada se nije iznosilo toliko neprovjerenih informacija, neistina. Nikada se toliko otvoreno nije pokušavalo utjecati na pravosudne institucije. Stvorila se jedna generalno nepovoljna klima koja nikome ništa dobro ne može donijeti. Čak ni prijetnje referendumom, koji je već dva puta najavljivan, nisu nanijele toliko štete, jer i da je održan ne bi imao obvezujući karakter, s obzirom na to da je riječ o neustavnom djelovanju. Međutim, posljednja orkestrirana hajka na pravosudne institucije na državnoj razini kulminacija je pritisaka na naš rad,  kazala je Kreso.

Poručuje da odgovorno tvrdi da će suci raditi svoj posao isključivo primjenjujući zakone naše zemlje i "u to nemate razloga sumnjati".

- No mi moramo raditi u atmosferi u kojoj nema pritisaka i pokušaja miješanja u naš rad. Posao sudaca je izuzetno težak, odgovoran – suci odlučuju o ljudskim sudbinama, a to je teško raditi i u idealnim uvjetima. No, danas, nažalost, suci rade u izuzetno teškim okolnostima jer se pokušava utjecati na njihovu neovisnost i nepristrasnost. Stoga je moja poruka: pustite nas da radimo posao onako kako to nalaže Ustav i zakoni naše zemlje, rekla je Kreso.

Pozvala je sve one koji, kako kaže, već dugo zlouporabljuju njenu izjavu izvučenu iz konteksta da to prestanu raditi.

- Stojim iza svojih izjava, kojim se svi mogu koristiti, pod uvjetom da se prenose na način na koji sam to ja rekla, a ne da se izvlače iz konteksta i interpretiraju na način na koji nekome odgovara u određenom trenutku. Želim zatvoriti ovu temu i posljednji put, bez ikakave namjere da se pravdam, samo u interesu javnosti, razjasniti situaciju kako više ne bi bilo mjesta spekulacijama i zlouporabama, navela je.

Pojašnjava da je govoreći o terminu "pravosudna mafija", prije nešto više od godinu dana, gostujući u jednoj TV emisiji, rekla: "Nažalost, u posljednje vrijeme čujemo da se priča o pravosudnoj mafiji. Osim građevinske i zelene mafije, na moju veliku žalost i na žalost časnih kolega sudaca i tužitelja, sve češće čujemo termin pravosudna mafija. To su neki pojedinačni slučajevi“  i tom prilikom navela primjer sudaca koji sedam godina nije uradio izrečene presude i u 10 predmeta došlo je do apsolutne zastare gonjenja osobe što znači da najmanje 10 osoba nije osuđeno za krivična djela koja su počinili.

Pojašnjava kako je zapravo izrazila strah da bi takvo što moglo postojati i naglasila da je riječ o pojedinačnim slučajevima. 

Medijske optužbe da su prvi ljudi Suda i Tužiteljstva generatori političke montaže su, upozorava Kreso, teške i za to treba dati konkretne dokaze, činjenice koje moraju biti provjerljive i svima dostupne.

Po njenim riječima, pojedini odvjetnici su, nažalost, posljednjih dana imali veliku ulogu u pokušajima diskreditacije Suda i Tužiteljstva i na tom putu nisu birali sredstva, dezavujišući javnost svojim izjavama i vlastitim tumačenjima pravnih standarda i primjenjivih krivičnih zakona. Tvrdi da su zlouporabljavali medijski prostor kako bi narušavali ugled pravosudnih institucija, a plasirajući informacije koje nisu bile potkrijepljene. 

Kaže i da je neprijatno iznenađena izjavama koje su predstavnici vlasti davali posljednjih dana, a odnosile su se na tvrdnje da pravna država ne funkcionira, odnosno da je nema.

Naglašava kako nitko ne smije dati za pravo da omalovažava pravosudne institucije na državnoj razini samo zato što rade svoj posao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?