Sarajevo

Radionica na temu: Implementacija Konvencije iz 1970. godine o borbi protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima

radionica
22.02.2016.
u 16:13

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH Đorđe Milićević podsjetio je otvarajući radionicu koja je danas održana u Sarajevu, kako je pored Konvencije iz 1970, Bosna i Hercegovina ratifikovala i UNIDROIT Konvenciju o ukradenim ili nezakonito izvezenim kulturnim dobrima.

„Međutim, u Bosni i Hercegovini se još uvijek ne vodi adekvatna evidencija o broju otuđenih kulturnih dobara. Budući da pripadamo regionu u kojem se prema podacima INTERPOL-a obavi 6,2 posto svjetske nelegalne trgovine kulturnim dobrima, neohodnost kreiranja Crvene liste (Red List) treba da bude jedan od prioriteta kada je u pitanju oblast zaštite kulturnog nasljeđa“, rekao je Milićević i dodao da uništavanje, pljačka i nelegalna trgovina kulturnim dobrima predstavlja veliku prijetnju kulturnoj baštini. Zato se založio za uspostavljanje koordinacije i razmjene informacija između svih nadležnih institucija u BiH.

Ministarstvo civilnih poslova BiH organizovalo je radionicu na temu: Implementacija Konvencije iz 1970. godine o borbi protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima u suradnji sa UNESKO kancelarijom u Sarajevu. Sudjelovali su predstavnici nadležnih institucija u oblasti kulture, unutarnjih poslova, pravde, a planirano je da u idućem aktivnostima budu uključene i organizacije civilnog društva koje se bave ovom problematikom, te ministarstva obrazovanja i predstavnici medija.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije