savjetnik

"Radi" li mozak žene drugačije od mozga muškarca? Evo što morate znati

20.02.2022.
u 20:12

Tim znanstvenika sa Stanforda nudi nove informacije o radu mozga kod muškaraca i kod žena i čini se da su pronašli oko 1000 različitih aktivacija gena u mozgu muškarca i žene.

Već se dugo vjeruje kako žene muškarci različito procesuiraju informacije i  drugačije djeluju, ali novas studija koju je proveo tim znanstvenika sa Stanforda potvrđuje ovu sumnju jednom zauvijek. 

"Koristeći te gene, uspjeli smo identificirati grupu stanica u mozgu koje ravnaju specifičnim seksualnim ponašanjem", pojasnio je autor studije, prof. Nirao Shah. 

Kako bi potvrdili točnost podataka, znanstvenici su proučavali različite strukture mozga kod miševa za koje se zna da programiraju sva ponašanja vezan uz suprotni spol (procjenjivanje, vezanje i mržnju). Ova tipična seksualna ponašanja pomažu životinjama da se pare i održe mladunce na životu. 

 

Na primjer, mužjak miša je odmah krenuo o obranu potomka ako ga je napao mušku pripadnik vrste, ali se povukao ako je u pitanju bila ženka. Dodatno su istraživanja zaključila kako ženka miša ispoljavaju agresiju kada je u pitanju sigurnost potomka a ne teritorij i napasti će bilo koga tko predstavlja prijetnju djetetu. Prema ovom istraživanju, iste strukture dijele i sisavci, pa i ljudi. 

 

Shutterstock 112710460

 

Nakon analize tkiva koje je uzeto iz struktura mozga, znanstvenici su otkrili više od 1000 različitih gena koji su puno aktivniji u mozgu jednog spola, a dodatno ističu kako je tim otkrio više od 600 razlika u aktivaciji gena kod žena ovisno u kojoj su fazi menstrualnog ciklusa. "Pronaći među svim strukturama na mozgu nekoliko stotina gena čija razina aktivnosti ovisi o ciklusu u kojem je žena je poputno iznenađujuće", govori Shaha. 

 

Istraživanje je također dalo uvid u to zašto određene bolesti "napadaju" određeni spol češće. Na primjer, pronašli su gene koji su povezano s Alzheimerovom bolesti i multiplom sklerozom, stanja koja se češće javljaju kod žena nego kod muškaraca. 

Isto tako se čini da je autizam stanje koje će četiri puta češće biti prisutan kod muškaraca. Znanstvenici smatraju da bi kod žena neki geni trebali biti aktivniji, a neki kod muškaraca.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?