Ruski predsjednik

Putin upozorio na nedostatak opreme za masovnu proizvodnju cjepiva protiv COVID-a

vladimir putin
Reuters/Pixsell
29.10.2020.
u 21:14

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da se Rusija suočava s izazovima u proizvodnji cjepiva protiv bolesti COVID-19 zbog nedostatka potrebne opreme, ali se nada da će masovno cijepljenje početi krajem godine.

Rusija trenutačno testira svoje glavno eksperimentalno cjepivo Sputnik V na 40.000 ljudi u Moskvi. Već je počela cijepiti radnike na prvoj liniji obrane od koronavirusa, ali u malom broju.

Procjene ruskih dužnosnika o proizvodnji 30 milijuna doza cjepiva smanjene su na samo nešto više od dva milijuna. Ministar trgovine i industrije Denis Manturov nedavno je upozorio na izazove povećanja proizvodnje cjepiva.

- Trenutačno se bavimo jednim pitanjem, a to je osigurati industrijsku proizvodnju cjepiva u potrebnim količinama, rekao je Putin na virtualnom investicijskom forumu u Rusiji, prenosi HRT. 

- Postoje određeni problemi s tim, povezani s dostupnošću i nedostatkom potrebne opreme, rekao je ruski predsjednik.

Moskva nastoji proizvesti 300.000 doza cjepiva ovaj mjesec, 800.000 u studenom i još 1,5 milijuna u prosincu, rekao je Manturov. Putin se također osvrnuo na cjepivo koje je proizvela britanska tvrtka AstraZeneca u suradnji s Oxfordom, a u čijoj je proizvodnju korišten adenovirus čimpanze, a ne čovjeka.

- Znamo da su brojne europske zemlje već potpisale ugovor o isporuci cjepiva iz Britanije, rekao je Putin.

- Nažalost, naši kolege koji su se susreli s nekim poteškoćama, razvijaju cjepivo na bazi adenovirusa majmuna, dodao je ruski predsjednik.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?