KADA SE NE KORISTI

Punjač za mobitel u utičnici troši struju i ako uređaj nije spojen na njega, poznato i koliko

punjač za mobitel
Pixsabay
29.03.2023.
u 08:20

Osim što troše električnu energiju, uključeni strujni adapteri i punjači mogu postati i opasni ako se pregriju. Neispravni uređaji mogu uzrokovati iskre, a time i požar.

Zbog visokih cijena struje, ali i zaštite okoliša, mnogi paze na svoju potrošnju, no često se zaboravljaju kablovi za punjenje uređaja. Naime, iako je poznato da napajanje iz usmjerivača i televizora troši električnu energiju i kada uređaji nisu uključeni, kabel za punjenje, također, troši struju i kada na njega nije spojen mobitel.

Prema uredbi EU-a, napajanja smiju trošiti maksimalno do 51 vata električne energije. U stanju pripravnosti, potrošnja energije uređaja može biti 0,3 vata. Ako je kabel za punjenje pametnog telefona uključen u utičnicu nekoliko sati dnevno, a da ne puni uređaj, tada se troši do 2,5 kilovatsati električne energije (kWh) godišnje. Uz cijenu električne energije od oko 40 centi po kWh, to je jedan euro. Ipak, ako je riječ o više kablova za punjenje koji su uvijek uključeni u kućanstvu, trošak raste, prenosi Fenix magazin

Uz punjače za mobitele, često su uvijek pod naponom i agregati ili stanice za punjenje prijenosnih računala, igraćih konzola ili drugih uređaja. U uštedi električne energije mogu pomoći, primjerice, višestruke utičnice s prekidačem

Osim što troše električnu energiju, uključeni strujni adapteri i punjači mogu postati i opasni ako se pregriju. Neispravni uređaji mogu uzrokovati iskre, a time i požar.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?