Kardinal Vinko Puljić

Svjetska javnost nije ostala slijepa pred zločinom počinjenim u BiH

vinko puljic
25.03.2016.
u 12:35

Presudom Haaškog tribunala osuđen je jedan čovjek odgovoran za zločine, no osobno držim kako tom presudom nisu osuđeni korijen tih zločina i ideologija koja ih je kreirala, naglasio je kardinal Puljić

 Kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, na Veliki petak, koji se slavi prije Uskrsa, poručio je građanima BiH da zavole svoje korijene, rastu u ljubavi i praštaju jedni drugima. 

"Želim da svako doživi bliskost Isusa i radost opraštanja. Uskrsli Krist i k nama dolazi da nam rasvijetli pamet te budemo sposobni razlučiti i razabrati prave vrijednosti. On nam svojom riječju liječi rane, pomaže nam vratiti hrabru nadu i da zavolimo kolijevku koja nas je odnjihala", rekao je Puljić. 

Uz Isusa treba nadvladati strah u borbi za čovjeka, te se suočiti sa stvarnošću, u kojoj ne trebamo dozvoliti, smatra Puljić, da drugi bez nas odlučuju o nama i našoj budućnosti na ovim prostorima. Ohrabreni uskrslim Kristom suočimo se s našom stvarnošću i ne dozvolimo da drugi bez nas odlučuju o nama i našoj budućnosti na ovim prostorima. Nemojmo da i nama Isus mora reći: „O bezumni i srca spora“. Taj Krist koji je na križu pobijedio dat će nam snage u nošenju našeg križa, posebno kroz milost praštanja i očitovanja ljubavi. 

Nisu osuđeni korijeni zločina

Svjesni da smo voljena bića, uznastojmo i sami rasti u ljubavi i praštati jedni drugima, kako bi Božje milosrđe zavladalo u nama i među nama, kazao je kardinal Vinko Puljić u svojoj poruci. Nakon čitanja Uskrsne poruke uslijedila su novinarska pitanja, koja su se poglavito odnosila na presudu bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću. Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić kazao je da presuda bivšem vođi bosanskih Srba Radovanu Karadžiću za ratne zločine nije dostatna bez iskrenoga kajanja za svo počinjeno zlo. 

"Presudom Haaškog tribunala osuđen je jedan čovjek odgovoran za zločine, no osobno držim kako tom presudom nisu osuđeni korijen tih zločina i ideologija koja ih je kreirala", naglasio je kardinal Puljić. "Dok god nema kajanja za zločine teško se može govoriti o procesu pomirenja", kazao je vrhbosanski nadbiskup. Istaknuo je kako je u suočavanju s prošlošću i zlom koje ga je pratilo važno svaku stvar nazvati pravim imenom.

Svatko treba očistiti svoje dvorište

"Ako zločin nećemo osuditi i od njega se ograditi u opasnosti smo da smo i sami sudionici u zločinu", kazao je kardinal Puljić dodajući kako se mora jasno razlikovati zlo od ljubavi prema vlastitome narodu. Podsjećajući kako je tijekom veljače uputio posebno pismo patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irineju, u kojemu je pozvao na uvažavanje činjenica o ratnim zločinima na kojima je nastao današnji entitet Republika Srpska, kardinal Puljić je kazao kako je to ujedno bio poziv da se svi jednako postave prema zločinima i onima koji su za njih odgovorni. Nakon suđenja i presude Karadžiću, kazao je Puljić, to bi se moralo i dogoditi. 

"Nakon suđenja morat će doći i do samokritičkog pristupa. Svako treba očistiti svoje dvorište, a smeće ne bacati u tuđe", kazao je vrhbosanski nadbiskup. Dodao je kako presudom Karadžiću "nije razočaran niti očaran", no ipak drži bitnim da svjetska javnost nije ostala slijepa pred zločinom počinjenim u BiH. No ljudski su sudovi uvijek relativni, a Božjem sudu neće niko izmaknuti", poručio je kardinal Puljić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?