Spriječiti tragične posljedice

Psi i djeca se ne ostavljaju sami bez nadzora

28.03.2021.
u 12:19

Okidača da pas napadne može biti mnogo. Reakcije psa su vrlo često vođene instinktima te svaki vlasnik treba biti svjestan toga - kazala je u razgovoru za Fenu kinologinja, administratorica foruma Balkan Kinology Sanja Sukara, osvrćući se na nedavne slučajeve kada su psi s tragičnim posljedicama napali djecu.

Sukara podsjeća da smo svjedoci dva smrtna ishoda, nastradala su dva djeteta, od dva vlasnička psa. Po izvještajima u novinama, psi su rotvajleri i mješanac rotvajlera. Ona podvlači da je svijest psa, uopćeno govoreći, na razini djeteta do dvije, tri godine, uz ocjenu da vlasnici ljubimaca često olako shvaćaju brigu o psu, vodeći se parolom “samo ga voli”. Da se pas voli, to se podrazumijeva, kaže ona, naglašavajući da sigurno nitko neće nabaviti psa, a ne voli ih.

Podsjetila je da se znanost o psima naziva kinologija, što govori da ima mnogo tema o psima i da su obimne, a u razgovoru za Fenu govorila je o osnovama koje bi ljubitelje pasa mogle uputiti na to kako da eventualno spriječe neke buduće tragedije.

Ona ističe da je pas prije svega briga, obaveza i odgovornost, što treba imati u vidu prije nabavke psa.

Za sve reakcije psa, naglasila je, odgovoran je vlasnik, te ne treba nabaviti psa onaj tko nije siguran da je u stanju da će ga moći kontrolirati. Tako je zadatak vlasnika da reakciju psa po instiktu, ako je usmjerena prema drugim osobama, psima ili ostalim životinjama, prepozna te preduhitri komandom i kontrolom.

“Uvijek imajte u vidu da pas nije igračka, ni za djecu ni za bilo koga. Pas ima svoje dobre i loše trenutke, svoja raspoloženja i neraspoloženja, pas je živo biće, nije igračka”, podvukla je istaknuvši da se nikada ne ostavljaju djeca i psi bez kontrole.

Pozvala je osobe koje imaju pse da budu odgovorni roditelji/staratelji i odgovorni vlasnici.

“Dijete treba znati da se psi ne diraju kada jedu, piju vodu, obavljaju nuždu i odmaraju. I obavezno djecu naučite da, posebno tuđim psima, ne prilaze bez pitanja. Prvo neka pitaju roditelja ili vlasnika psa mogu li prići psu i pomaziti ga”, naglasila je Sukara.

Ona podvlači značaj odgoja psa te napominje da se osnovni odgoj psa se ne razlikuje ni po rasi, ni po veličini. Ista je baza osnovnog odgoja.

“Osnovni odgoj je da pas dolazi na komandu, da ide na svoje mjesto (pas treba da ima svoje mjesto, koje je samo njegovo), da ne laje stalno i ne uznemirava ni vas ni ukućane, ni susjede, da ne dira stvari sa stola. Vaspitanje je slično kao s djecom. Treba da budete uporni i dosljedni. Nema danas ne može, sutra može – pravila se određuju od šteneće dobi i treba da ih se pridržavamo stalno”, kazala je.

Sukara smatra da se psi biraju po karakteru, ne po izgledu, tako da oni koji se ne kreću mnogo ne trebaju uzimati temparamentne pse/rase. Ona ističe da je zadatak vlasnika psa da psa razumije, ispoštuje te mu omogući domaćinske uvjete za život.

“Prema psima, kao i svim drugim životinjama, treba se odnositi domaćinski. Ako nemate uvjete za psa, nemojte ga nabavljati. Jer pas košta. I ishrana i veterinar i oprema. Za uzvrat, od psa zahtijevamo da se ponaša sukladno našim životnim uvjetima i potrebama. I tek kada se ovo spoji, onda imamo međusobni odnos povjerenja i ljubavi te možemo reći skladan suživot sa psom/psima”, ocijenila je kinolog Sanja Sukara.

Govoreći koji su psi pogodni za djecu Sanja Sukara je kazala da ona preporučuje ‘one koje najčešće viđate s djecom – labradori, retriveri, francuski budlozi, dugodlaki škotski ovčari, njemački ovčari te šarplaninci koji su po prirodi obiteljski psi. Pas čuvar, ali dobar obiteljski pas.

“Moja djeca su recimo prohodala uz rotvajlere i dobermane. No, uvijek imati na umu da se psi i djeca ne ostavljaju sami i drže pod nadzorom”, podvukla je.

Govoreći o ponašanju prema psima koje bi željeli udomiti, a koji imaju traume, Sanja Sukara smatra da ne treba uzimati takve pse ako je vlasnik početnik.

“Ovo je osjetljivo pitanje, proces koji zahtijeva prije svega poznavanje psihologije pasa i dugotrajno posvećivanje. Uopće nisam poklonik tzv. zaštitara koji udomljavaju pse sa traumama početnicima ili obiteljima s djecom. Oni koji udomljavaju takve pse bi trebali, po mom mišljenju, prvo resocijalizaciju psa uraditi, pa tek onda dati na udomljavanje. A ne riskirati ili davati psa po principu “samo da se udomi”. Udomljavanje pasa je odgovornost”, zaključila je u razgovoru za Fenu kinolog, administrator foruma Balkan Kinology Sanja Sukara.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije