Čeka se potvrda američkog Senata

Prvi suradnici tvorca Daytona na ključnim pozicijama State Departmenta za Europu i BiH

storyeditor/2023-05-22/james-obrian.jpg
23.05.2023.
u 21:50

James O’Brien predložen je za prvoga čovjeka u State Departmentu za Europu

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden nagovijestio je kako će nominirati bivšeg američkog izaslanika za Balkan Jamesa O’Briena za pomoćnika državnog tajnika SAD-a za europska i euroazijska pitanja, objavila je Bijela kuća. Taj prijedlog sada čeka potvrdu američkog Senata, piše Večernji list BiH.

O’Brien je bio dio američkog izaslanstva koje je dovelo do zaključenja mirovnoga sporazuma u Daytonu 1995. godine, a nakon toga i dio pregovaračkoga tima koji je posredovao u Rambouilletu između Kosova i Srbije 1999. godine.

Holbrookeov suradnik

Od 2022. godine James O’Brian radi kao šef Ureda za koordinaciju sankcija, u rangu veleposlanika, u State Departmentu. Prema objavi Bijele kuće, O’Brien je ranije služio u dvije američke administracije kao posebni predsjednički izaslanik. Bio je viši savjetnik bivše američke državne tajnice Madeleine Albright i predsjedničkog izaslanika za Balkan. - Vodio je veliki i uspješan program sankcija i savjetovao o nizu pitanja, uključujući europske mirovne pregovore, znanstvene i ekološke sporazume, postsovjetsku tranziciju Rusije i Ukrajine te inicijative za istragu i kazneni progon osoba odgovornih za ratne zločine - navodi se u priopćenju Bijele kuće. Također je predvodio potporu Sjedinjenih Država Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sjedištem u Haagu, koji je pomogao u privođenju pravdi odgovornih za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. O’Brien je bio dio istoga tima u vremenu dok je Derek Chollet, aktualni posebni savjetnik američkog državnog tajnika Antonyja Blinkena​ obnašao dužnost u Nacionalnoj agenciji za sigurnost pri Bijeloj kući. U pisanju odlične knjige, koja opisuje američku diplomaciju u kombinaciji sa žestokim, vojnim odgovorom, Chollet je portretirao O’Briena kao iznimno mudrog savjetnika koji ga je vodio kroz pisanje rukopisa za knjigu te s drugim američkim dužnosnikom Markom Rameeom dovršiti i proces deklasifikacije povjerljivih dokumenata s kojima je izašao u javnost.

Opisuje i njegovu ulogu s glavnim pregovaračem i tvorcem sporazuma za mir u Daytonu Richardom Holbrookeom​. Sudjelovao je na sastanku koji je prethodio službenom početku pregovora pri dolasku bošnjačkog izaslanstva u New York 28. listopada 1995. godine. - Holbrookeu su se pridružili Roberts Owen i James O’Brien koji je pregledao nacrt Ustava i izborni aneks s Moom Sacirbeyem i Paulom Williamsom, američkim odvjetnikom kojeg je angažirala sarajevska Vlada. Početkom listopada i Amerikanci i Europljani radili su s bošnjačkim pravnim stručnjacima kako bi se bolje pripremili za Dayton. Umjesto da Bošnjaci jednostavno reagiraju na vanjske prijedloge, “Željeli smo da počnu ozbiljnije razmišljati o tome što žele izvan sporazuma”, rekao je američki veleposlanik u BiH John Menzies. Ovaj sastanak trebao je biti konačni poticaj u ovom nastojanju; “očajan pokušaj”, podsjetio se Holbrooke, da Bošnjaci “razmišljaju strateški” o ovim pitanjima. Međutim, Sacirbeyu je najvažnije bilo teško stanje muslimansko-hrvatske federacije, inzistirajući da Sjedinjene Države nešto učine po tome.

Odnosi s Hrvatima

Sacirbeyevi komentari bili su samo najnovije upozorenje o žalosnom stanju ovog saveza. Predsjedniku Clintonu rekao je sam Izetbegović 24. listopada da je Federacija u problemima. I država i obrana. Procjene Ministarstva bile su vrlo pesimistične u pogledu budućnosti entiteta i održivost. “Mirovni sporazum u BiH uklanja jaku taktičku osnovu za [Federacije]”, objašnjeno je u analizi Pentagona. “Čak i s potezima za jačanje Federacije, sumnjam u njegove dugoročne izglede”, upozorio je planer State Departmenta. O’Brien se istaknuo i na vodećoj poziciji za sankcioniranje dužnosnika, posebice s područja Balkana. Nakon što je nedavno Ministarstvo financija SAD-a uvelo sankcije trojici državljana BiH, uključujući tu donedavnog ravnatelja Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmana Mehmedagića, O’Brien je najavio i nova sankcioniranja korumpiranih dužnosnika. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije