atrakcija

Prvi roboti konobari stigli u BiH: Uslužuju goste i privlače puno pažnje

roboti konobari Derventa
Foto: Mondo
1/2
04.06.2023.
u 09:24

Njihov osnovni posao je donositi narudžbe gostima i odnositi prljavo suđe pomažući tako konobarima

U bosanskohercegovačkom gradu Derventa umjetna inteligencija je prvi put uvedena u ugostiteljstvo. U jednom od derventskih restorana rade dva konobara robota koji uslužuju goste i privlače puno pažnje.

Konobari roboti koji su u ovaj grad stigli iz Kine sada rade u "Kort Caffe" koji se nalazi u sklopu marketa Hiper Kort u Derventi.

Njihov osnovni posao je donositi narudžbe gostima i odnositi prljavo suđe pomažući tako konobarima, piše Mondo.

"Godinama unatrag naš restoran je jedno od omiljenih mjesta svim Dervenćanima i to je bio jedan od razloga zašto smo se odlučili na ovaj korak. Renoviranjem i proširenjem kapaciteta restorana naš objekt broji oko 200 sjedećih mjesta. Pored samog ambijenta, veliku pažnju smo posvetili i povećanju kvaliteta usluge u našem restoranu. Zbog toga smo se odlučili za uvođenje umjetne inteligencije uz pomoć dva robota konobara. Njihova osnovna svrha je prijenos hrane, pića i posuđa što uveliko olakšava i smanjuje posao ostalom osoblju“, kaže Maja Vračević, rukovoditelj marketing službe Kort marketa.

 

Foto: Mondo

 

Ona je poručila kako ovi roboti imaju četiri razine za posluživanje što povećava produktivnost i brzinu usluge u restoranu. Na jednog robota može stati tacna omjera 60x40.

Puno pažnje roboti konobari privlače zbog njihove mogućnosti interakcije s gostima.

"Primjerice, gosti mogu dodirnuti uho i robot se može zahvaliti ili reći sviđa li mu se to ili ne sviđa. Nakon što usluži gosta, odnosno kada se preuzme hrana s njega, također se zahvali na posjetu“, dodaje Vračević.

Iz restorana su opisali i kako izgleda radni dan robota konobara.

"Njihova osnovna svrha je prijenos. Konobar uzme narudžbu i odnese u kuhinju, nakon što jelo bude gotovo u kuhinji hrana se servira (stavi) na robota i unosi se broj stola do kojeg on to sam odveze. Smanji se obim posla za konobare, gdje oni ne moraju odlaziti u kuhinnju nositi tanjure te to umjesto njih radi robot“, pojasnili su.

Ipak, uz svu prednost koju imaju, Vračević kaže kako umjetna inteligencija ne može u potpunosti zamijeniti pravog radnika nego samo olakšati posao.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?