teška operacija

Prvi put u KCUS-u uspješno urađena autotransplantacija srca

23.09.2019.
u 15:50

Pedesetpetogodišnjem Sabriji Hasanoviću iz Sarajeva pružena je nova prilika za život, nakon što mu je urađena kompleksna operacija srca na Klinici za kardiovaskularnu kirurgiju KCUS.

Riječ je o tehnici koja je prvi put primjenjena u KCUS-u. Sabrija je srčani bolesnik već 25 godina, a stanje se u protekle dvije godine znatno pogoršalo, zbog čega nije mogao samostalno napraviti više od tri koraka, piše Klix.ba. 

"Moje tegobe su bile višestruke, a osim srčanih poteškoća imao sam i moždani udar. Oporavak nakon udara trajao je dvije godine, što su mi otežavali i srčani problemi. Imao sam pomoć i podršku obitelji, bez kojih sigurno ne bih mogao sve to podnijeti. Danas sam, zahvaljujući Bogu i dobrim ljudima, stručnim liječnicima Kliničkog centra u Sarajevu, potpuno drugi čovjek. Tek nakon što sam operiran uviđam koliko sam zapravo bio bolestan. U KCUS sam jutros došao pješice, a auto sam parkirao kod stadiona, koji je dosta dudalkjen od Klinike. Prije samo nekoliko mjeseci nisam mogao preći niti tri metra, a da ne dobijem gušenje", govori Sabrija.

Naglašava da je zahtjevao na objavi ove priče isključivo kako bi svima koji imaju srčane poteškoće sa kojima se on suočavao poručio da ne oklijevaju i odluče se za operaciju.

"U KCUS-u rade stručni liječnici koji znaju svoj posao i prema pacijentima se odnose kao prijatelji. Raduje me da sam operiran u svom gradu i svojoj zemlji, jer bi me izmještanje na liječenje u neku drugu državu i odvajanje od obitelji strašno pogodilo i nisam siguran da bih to ovako dobro podnio", kazao je.

Prema riječima šefa Klinike za kardiovaskularnu kirurgiju KCUS, doc.dr. Nermira Granova kod pacijenta je primijenjena zahtjevna tehnika, koja je u svakoj etapi operacije puna izazova, a razvijena je kako bi se savladali aspekti nepovoljnog anatomskog položaja stražnjih struktura srca i nepristupačnog operativnog pristupa.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?